Home

Achtergrond 193 x bekeken 8 reacties

Ook Brabants burgerinitiatief tegen megastallen

Ook Brabantse burgers en belangengroepen beginnen een burgerinitiatief tegen schaalvergroting.

Vandaag begint de handtekeningenactie om het onderwerp op de agenda van Provinciale Staten in Noord-Brabant te krijgen.

Megastallen tasten het leefmilieu en landschap aan, zeggen de initiatiefnemers. In hun burgerinitiatief zijn elf actiepunten geformuleerd zoals de beperking van de grootte van bouwblokken en een betere toetsing van de natuurbeschermingswet.

Om de actie te laten slagen zijn duizend handtekeningen van Brabantse stemgerechtigden nodig. Eerder vonden vergelijkbare initiatieven hun weg naar Provinciale Staten van Noord-Holland, Overijssel en Limburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  TWENTE

  Gaan we nu ook in brabant de spelregels veranderen tijdens de wedstrijd ?
  Succes gewenst,stumpers.

 • no-profile-image

  F. Dekker

  Ik ben tegen de bouw en exploitatie van megastallen in noord brabant.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Hoezo mega stallen, in Hangzhou (China) is bijvoorbeeld een gebouw van zes verdiepingen waar 250.000 varkens gehuisvest worden. en de bedrijven groeien daar nog steeds. Niet dat ik van mening ben dat we daar naartoe moeten, maar het is ook niet vreemd dat hier de bedrijven groeien naar een acceptabel nivo, waar de ondernemer ook nog een boterham aan kan verdienen. Met name de de eisen die men steld zorgen ervoor dat de bedrijven moeten groeien om uberhaubt nog een inkomen te kunnen behalen. Dus hoemeer tegengas gegeven wordt des te sneller verdwijnen de kleine boeren. Jammer toch!

 • no-profile-image

  student

  Zoals een Amerikaanse professor laatst tijdens een symposium heeft gezegt: Men moet het hier niet hebben over megastallen maar over "big food producing facilities" oftewel grote voedselproducerende bedrijven. Hiermee haal je een deel van de negatieve klank weg die de media en politiek aan dit onderwerp gegeven hebben en krijg een bedrijf de roem terug die het verdient: een goed bedrijf dat kwaliteit levert voor de maatschapij

 • no-profile-image

  Varkenshouder ja

  Grote veranderingen gaan nooit zonder slag of stoot.
  Wat de burger nooit wenste, gaat er nu, onder druk van de natuur, er toch van komen? Megastallen.

  Het is een grote vooruitgang voor de natuur. Ook de inpasbaarheid in het landschap zal wel lukken.
  Toch blijft er een vraag over. Veel dieren op een kleine oppervlakte kan leiden tot oncontroleerbaarheid van ziekten. Het gebruik van antibiotica verminderen is belangrijk, maar lukt dat als de grootte van de veestapel toeneemt. In de USA is men bezig om deze juist te verkleinen, omdat het veterinair oncontroleerbaar was geworden.
  De inzet van spf varkens is misschien noodzaak om het antibiotica gebruik te verminderen of wellicht uit te bannen.
  Ben benieuwd waar het naar toegaat in Nederland. Het wordt tijd voor de ondernemers om de 30 jaar durende impasse inzake milieu te doorbreken. De overheid moet eens duidelijk worden. Ja, of anders schadeloosstellen en de bedrijven uitkopen, en de produktie naar het Oostblok verplaatsen om maar een voorbeeld te noemen.

 • no-profile-image

  landbouwer, dus met land

  Bio-industrielen met megastallen verstoppen zich op het platteland tussen de echte boeren, de landbouwers.... Onder landbouw, het woord zegt het al, daarbij wordt land gebruikt voor de productie van voedsel.... Bio-industrie met megastallen heeft dus niks met echte landbouw te maken.... Nee, bio-industrielen verstoppen zich laf op het platteland tussen de echte boeren, tussen de grondgebonden landbouw. Laat de megastallen lekker op een industrieterrein plaatshebben.... Daar horen ze thuis i.p.v. in het landelijke gebied...

 • no-profile-image

  Veehouder

  Dit is het gevolg van het poldermpodel, iedereen praat mee, behalve diegene waar het overgaat. Door de reconstructie zijn de natuurdoelstelling nummer 1 ! 1 !.
  De uitbreiding van woningen nummer 2! 2!!. Als laatste in het buitengebied de Land en tuinbouw en zeker de veehouderij. De intensieve veehouderij moet hier en daar op een hoop geplaatst worden! De z.g.n. LOG gebieden!! Dit is het domst wat men kan bedenken. Er zijn voldoende plekken waar deze vooruit kunnen. Als men deze behoudt voor de toekomst en binnen de mogelijkheden laat uitbreiden is veel mogelijk. Te veel bedrijven met te veel dieren op een hoop, is een risico voor de gezondheid van de dieren en mischien ook voor de mensen. Daarom is spreiding van bedrijven zeer belangrijk. Waar het voor bedoeld is, voorkomen van de dierziekten, De varkenspest en Mond-en klauwzeer is achter haalt. Het nonvactinatiebeleid dat in 1991 is ingegaan is door de komst van het markervaccien, niet meer noodzakelijk. Men kan nu de dieren bij een uitbraak in enten zodat de ramp die in 1997 en 2000 is geweest, niet meer hoeft voor te komen. Dit is Europeesbeleid, door de druk van vooral de veehouders, is dit beleid weer ten goede gekeerd. De plannen van LOG gebieden zijn verzonnen door de overheid onder druk van natuurorganisaties. De boeren worden verjaagd, dit tenkoste van natuur. Wie zit met de problemen? De veehouders staan met de rug tegen de muur. De burgers in het buitengebied tegen, en de loggebieden verhogen de kosten toren hoog. Dit over de crisis gesproken. Dat de bedrijven groter worden is keiharde noodzaak, maar wel uit een gezond perspectief!

 • no-profile-image

  Boesje

  Wat is de definitie van een megastal?
  Als we dat kunnen omschrijven volgens de letter van de wet, dan kunnen we besluiten om er wel of niet aan mee te werken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.