Home

Achtergrond 199 x bekeken

Nederlands voorstel transgeen gewas krijgt steun

Het Nederlandse voorstel om besluitvorming over de teelt van transgene gewassen over te laten aan de EU-lidstaten, is door veel lidstaten goed ontvangen.

Circa tien lidstaten, waaronder Frankrijk, Duitsland, Polen en Oostenrijk, gaven in beginsel hun steun aan het voorstel, dat minister Gerda Verburg (LNV) presenteerde op de raad van landbouwministers. Een veel kleiner aantal landen, met name Spanje, Portugal en Italië, vindt dat met het voorstel de interne markt wordt ondergraven. Ook de Europese Commissie staat op voorhand niet te juichen.

Nederland wil overigens dat de import van gengewassen of van producten waarin deze zijn verwerkt op Europees niveau geregeld blijven.
De Commissie heeft eind vorig jaar al toegezegd de sociaal-economische voor- en nadelen van gentechnologie in kaart te brengen. Een rapport daarover moet juni 2010 klaar zijn. Ook Nederland wil dat bij de toelating niet alleen wordt gekeken naar de veiligheid voor mens, dier en milieu, maar ook naar de voordelen die gentechnologische toepassingen kunnen hebben, bijvoorbeeld minder gebruik van bestrijdingsmiddelen of water.

Met zijn voorstel wil Nederland de impasse rond gentechnologie doorbreken. Voor- en tegenstanders houden elkaar in evenwicht, waardoor de Commissie toelatingen moet afdwingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.