Home

Achtergrond 256 x bekeken

Nederland teruggefloten over wetgeving uitlevering

De Nederlandse wetgeving voor de uitlevering van personen die in een andere EU-lidstaat zijn veroordeeld, is in strijd met het EU-recht.

Dat staat in een conclusie van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie, dat dinsdag openbaar is gemaakt.

Volgens de Nederlandse wetgeving kan iemand die in Nederland woont en die in een ander EU-land is veroordeeld, uitlevering alleen ontlopen als hij beschikt over een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Volgens de advocaat-generaal is deze bepaling echter in strijd met het non-discriminatiebeginsel.

De zaak draait om een Duitser die in Duitsland is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor drugshandel. De man woont en werkt sinds 2005 in Nederland, maar heeft geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Duitsland heeft om zijn uitlevering verzocht. Het Hof in Amsterdam heeft de zaak voorgelegd aan het Europees Hof in Luxemburg.

Volgens de advocaat-generaal moet van geval tot geval bekeken worden waar iemand zijn straf dient uit te zitten. De kans op reïntegratie in de maatschappij moet daarbij de doorslag geven. In dit geval zou de Duitser in Nederland zijn straf moeten uitzitten, zo valt uit de conclusie van de advocaat-generaal af te leiden.

Het Europees Hof doet over enkele maanden uitspraak. Meestal volgt het de conclusie van de advocaat-generaal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.