Home

Achtergrond 229 x bekeken

NMa: geen uitstel invoering OV-exittarief

Het nieuwe tariefstelsel voor landelijk gastransport- en levering (OV-exittarief) gaat gewoon op 1 juli 2009 in.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het verzoek van Productschap Tuinbouw (PT) en LTO Glaskracht om uitstel niet gehonoreerd. Dat betekent dat tuinders nog circa drie maanden hebben om hun gasmeter eventueel te verkleinen. Volgens PT en LTO is dat echter te snel. Daarom verzochten zij de NMa, die de tarieven vaststelt, om de invoering uit te stellen.

Tiny Aerts van LTO Glaskracht spreekt van een ramp voor de sector. "Dit is buiten alle proporties. Dit kost de sector heel veel geld." Hij adviseert tuinders toch te wachten met het verkleinen van de gasmeter. "In vertrouwen op een gunstige uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) adviseer ik te wachten met het verkleinen van de meter. De kosten voor verkleinen zijn al gauw 10.000 euro. De extra kosten die tuinders kwijt zijn door de nieuwe tarieven zijn veel lager", aldus Aerts. Voor meer dan de helft van de glastuinders geldt dat zij hun meter moeten verkleinen.

PT/LTO zijn bij het CBb in beroep gegaan tegen de nieuwe tariefstelling van de NMa. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het CBb een uitspraak doet. Aerts verwacht de uitspraak eind december. De enige mogelijkheid voor PT/LTO om de invoering aan te vechten is een stap naar voorzieningenrechter. Die kan invoering schorsen en een voorlopige voorziening treffen. De voorziening geldt meestal tot het CBb een definitieve uitspraak doet. LTO neemt deze optie morgen in beraad.

De nieuwe tariefstelling wordt ingevoerd in het kader van veranderingen in de gaswet. Deze zou eigenlijk 1 januari al ingaan. De NMa verleende PT/LTO echter een half jaar uitstel na ophef over de nieuwe systematiek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.