Home

Achtergrond 183 x bekeken 3 reacties

Minder geld, dan ook minder EHS

Als het kabinet gaat bezuinigen op de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), dan moeten ook de doelstellingen naar beneden worden bijgesteld.

Dat zeggen zowel gedeputeerde Piet Jansen van Overijssel als LTO. Zij reageren hiermee op sterke signalen dat het kabinet wil bezuinigen op de aankoop en inrichting van natuur voor de EHS, als een van de maatregelen om de economische crisis het hoofd te bieden.

"Ik kan me voorstellen dat het kabinet denkt aan onorthodoxe maatregelen", zegt Jansen. "Maar ga dan één stap verder: praat niet alleen over de middelen, maar ook over de doelstellingen." De Overijsselse gedeputeerde denkt daarbij met name aan verkleining van het geplande natuurareaal. De EHS zou 728.500 hectare moeten omvatten in 2018.

Natuurkwaliteit

Gerbrand van ‘t Klooster, specialist ruimtelijke ordening bij LTO, is het eens met Jansen. Hij vindt dat ook gekeken kan worden naar de nagestreefde natuurkwaliteit; die kan indien nodig ook minder. Beiden beklemtonen overigens dat ze een bezuiniging op de EHS op zich een slechte zaak vinden.

Minder blij met de mogelijke bezuiniging zijn de natuurorganisaties. Natuurmonumenten en de Landschappen riepen het kabinet vorige week nog per brief op om investeringen in natuur juist naar voren te halen. Dat zou goed zijn voor de economie, met name op het platteland. Een akkoord tussen de coalitiepartijen over de aanpak van de crisis wordt niet eerder dan volgende week verwacht.

Lees ook: Aanleg EHS ligt onder vuur

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  FRans

  Ben je dom of zoek je alleen dit argument om geen natuur te willen? Het kan ook beide natuurlijk....

 • no-profile-image

  jp

  Hoe kan iets wat alleen maar heel veel geld kost goed zijn voor de economie?????????????????

 • no-profile-image

  stammie

  Helemaal eens met Piet Jansen, als je minder geld beschikbaar stelt moet je ook minder ha. inkleuren voor natuur anders blijven de claims liggen en bloed een gebied langzaam dood. En Frans wat brengt een ha. natuur op dan, voor een ha. landbouwgrond is het zo'n 4500 euro aan saldo per jaar en dat geld wordt allemaal weer geinvesteerd in de direkte omgeving, bij natuurgrond wordt er nog 1 maal wat verdient bij het inrichten ( het verneuken van de grond ) en daarna nooit meer. Er komen ook echt niet meer toeristen als er hier nog meer natuur komt, sterker nog als er nog meer boeren verdwijnen wordt het een dood gebied waar niets meer te zien en te beleven is en dan blijven te toeristen ook weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.