Home

Achtergrond 174 x bekeken

Minder geld, dan ook minder EHS

Als het kabinet gaat bezuinigen op de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), dan moe­ten ook de doelstellingen naar beneden worden bijgesteld.

Dat zeggen zowel gedeputeerde Piet Jansen van Overijssel als LTO. Zij reageren hiermee op sterke signalen dat het kabinet wil bezuinigen op de aankoop en inrichting van natuur voor de EHS, als een van de maatregelen om de economische crisis het hoofd te bieden.”Ik kan me voorstellen dat het kabinet denkt aan onorthodoxe maatregelen”, zegt Jansen. ”Maar ga dan één stap verder: praat niet alleen over de middelen, maar ook over de doelstellingen.” De Overijsselse gedeputeerde denkt daarbij met name aan verkleining van het geplande natuurareaal. De EHS zou 728.500 hectare moe­ten omvatten in 2018.

Gerbrand van ’t Klooster, speci­alist ruimtelijke ordening bij LTO, is het eens met Jansen. Hij vindt dat ook gekeken kan worden naar de nagestreefde natuurkwaliteit; die kan indien nodig ook minder. Beiden beklemtonen overigens dat ze een bezuiniging op de EHS op zich een slechte zaak vinden.Minder blij met de mogelijke bezuiniging zijn de natuurorgani­saties. Natuurmonumenten en de Landschappen riepen het kabinet vorige week nog per brief op om investeringen in natuur juist naar voren te halen. Dat zou goed zijn voor de economie, met name op het platteland.Een akkoord tussen de coalitie­partijen over de aanpak van de crisis wordt niet eerder dan vol­gende week verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.