Home

Achtergrond 244 x bekeken

Microscoop van de 'spermacel' onder de hamer

Christie's veilt op 8 april in Londen de microscoop waarmee Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) onder andere de spermacel ontdekte.

De Nederlandse wetenschapper bouwde het zilveren apparaat zelf. Het exemplaar zal naar verwachting tussen de 75.000 en 105.000 euro opbrengen, aldus het veilinghuis donderdag.

Er zijn slechts drie zilveren Van Leeuwenhoek-microscopen bewaard gebleven. Het Deutsches Museum in München en Museum Boerhaave in Leiden hebben er elk een. Het apparaat dat nu op een veiling komt, werd door de eigenaar gevonden in een bak met oud laboratoriummateriaal.

Met zijn zelf gefabriceerde miscropen deed microbioloog Van Leeuwenhoek talloze spraakmakende ontdekkingen over 'kleine diertgens'. Naast spermacellen zag hij bijvoorbeeld ook rode bloedlichaampjes en luizeneieren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.