Home

Achtergrond 235 x bekeken 1 reactie

'Met uitstel aflossing kom je niet uit crisis'

Opschorten van aflossingen is voor melkveehouders lang niet genoeg om rekeningen te kunnen blijven betalen, meent Harm Holman. Hij heeft aanbevelingen om de (crisis-)tijd door te komen.

Het wordt nu ernst. Afgelopen week hebben we wel erg weinig melkgeld ontvangen. We gaan nu echt pijn voelen. Goed dat LTO met voorstellen komt om de pijn te verzachten. Voor mij is duidelijk dat we blijvend andere tijden krijgen. Zolang de economische crisis niet door het dal is, blijven wij melkveehouders er veel last van houden. De crisis brengt ook de wereldkostprijs naar beneden. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat we rekening moeten houden met een langjarig gemiddelde melkprijs van ruim 30 cent, en wel om de simpele reden dat er genoeg boeren in de wereld zijn die met die melkprijs uit de voeten kunnen.

Het probleem in Nederland is niet de zuivelindustrie en de melkprijs. Het probleem is de kostprijs en inmiddels denk ik dat we een fors financieringsprobleem hebben. Een kostprijs van boven de 30 cent en een financiering van meer dan 2 euro betekent op termijn einde oefening. Twee euro schuld is 20 cent rente en aflossing. Bij een melkprijs van 22 cent hou je welgeteld 2 cent over om alle kosten te betalen. Opschorten van aflossing is lang niet genoeg om de rekeningen te kunnen betalen. In de loop van het jaar wordt dat bijlenen.

Wat kunnen we doen. 1. De kostprijs naar beneden. Maak zo een lijstje wat op jouw bedrijf mogelijk is. Voor mij staat het volgende er op. Rentetarief naar beneden. Eenderde minder stikstof. Alle hoog-celgetal-koeien weg. Koeien en jongvee meer gras laten vreten is minder loonwerk. Minder krachtvoer. Geen nieuwe machines dit jaar en zo meer. Discipline met alle uitgaven. 2. Financiering naar beneden. Onze melkprijs is gelijk aan die van onze Europese collega’s en onze kosten hoger. Waar halen we het idee vandaan dat wij ons zulke hoge schulden kunnen permitteren. Bij 1 euro schuld per liter breng je 10 cent van je melkgeld naar de bank en dat is al veel. Ik laat me niet meer leiden door adviseurs en handelaren die ons steeds meer schuld op de nek duwen en zeggen dat het wel meevalt.

Harm Holman is melkveehouder in Steenbergen en voorzitter van de European Dairy Farmers (EDF)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Er is tijdens de hoge melkprijsperiode veel geld uitgegeven aan expansie en nieuwe machines. Eerder werd dat uitgegeven aan melkquotum. Dat melkquotum in Nederland altijd veel duurder was ligt in grote mate in het gegeven dat het afschrijfbaar was voor de fiscus, men kon immers vrij zeker uitrekenen wat het inkomen was. De kosten werden uitgesmeerd over de rest van het bedrijf waardoor de kostprijs langzaam doch gestaag meesteeg. Dat is nu de zure appel waar je in MOET bijten.

Of registreer je om te kunnen reageren.