Home

Achtergrond 463 x bekeken

Melk in de put is nooit goed

Superheffing accepteren bij een hoge melkprijs kan. Het is riskant bij prijsfluctuatie.

Wat een prachtig weer vorige week! Frisjes, maar wel een blauwe lucht en een stralende zon. Melkveehouders trokken er met trekker en kunstmeststrooier op uit. Akkerbouwers begonnen het land zaaiklaar te maken. Een mooi gevoel als het landwerk weer begint.

Toch pakken zich donkere wolken samen boven die grondgebonden landbouw. Een LEI-rapport van ruim een week geleden signaleerde het: de economische crisis eist zijn tol. De melkprijs: 30 procent lager dan vorig jaar. Uien: 56 procent goedkoper. Voertarwe en brouwgerst dik 40 procent lager.

Voor de Tweede Kamer vorige week reden om over de lage melkprijs in relatie tot superheffing te praten. Aanleiding was dat sommige veehouders melk in de put laten lopen omdat superheffing betalen bij deze lage melkprijs erg onrendabel is, terwijl er in heel Europa minder wordt gemolken. Net als vorig jaar werd er gepleit voor Europese verevening. Maar eind november 2008 besloten de landbouwministers daar al niet voor te kiezen. De uitkomst in de Tweede Kamer stond daarmee vorige week bij voorbaat al vast.

Het enige dat LNV-minister Verburg wil proberen is de bedrijfstoeslag eerder dan december uit te laten betalen. Als het lukt is het een meevaller. Het laat zien dat de politiek bar weinig kan doen om de gevolgen van een lage melkprijs te verzachten. De markt wint aan invloed.

Melk weg laten lopen is nooit een strategie om die toenemende marktinvloed het hoofd te bieden. Als boven het quotum melken een bewuste keuze is geweest toen de melkprijs nog hoog was, is niet tijdig ingegrepen toen de melkprijs maanden geleden al ging zakken. Feit is dat tot 31 maart 2015 de quotering blijft en Europese verevening er niet in zit. Dus meer melken dan toegestaan blijft voorlopig riskant. Iemand die dat risico willens en wetens heeft genomen, moet nu maar op de blaren zitten.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.