Home

Achtergrond 148 x bekeken

Meer mensen melden zich bij schuldhulpverlening

De afgelopen weken is het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening fors toegenomen.

Voorzitter Ger Jaarsma van de NVVK, vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, heeft dit bericht van BNR Nieuwsradio bevestigd.

Hoewel het aantal aanvragen de afgelopen maanden stabiel bleef, komt de stijging voor Jaarsma niet onverwacht. ”Dat we het de eerste tijd niet drukker hebben gekregen is logisch, want we lopen altijd een jaar tot anderhalf jaar achter economische ontwikkelingen aan. We wisten ook wel dat we het een keer drukker zouden krijgen. Ik denk dat mensen nu sneller aan de bel trekken omdat ze angstig zijn geworden door de crisis.”

De NVVK verwacht dat het aantal aanvragen dit jaar stijgt naar vijftig tot 55.000. De afgelopen vier jaar waren dat het er 45.000. Jaarsma gaat ervan uit dat de toestroom de komende maanden doorzet. ”Dan gaan we ook iets merken van het gevolg van het banenverlies door de recessie. Zeker in 2010 zullen echt met een nieuwe groep te maken krijgen. Hoe erg het wordt, zal er ook van afhangen hoe hard de crisis de komende tijd gaat worden.”

Bij een structurele toename heeft de schuldhulpverlening zo’n 20 tot 30 procent meer personeel nodig. Volgens Jaarsma kan dit een probleem worden. Hij hoopt dan ook op meer steun van het rijk. ”De politiek zal keuzes moeten maken, want we hebben meer geld nodig om ons werk goed te blijven doen. Als we het met hetzelfde aantal mensen moeten blijven doen, gaat dat ten koste van de kwaliteit. Bovendien zullen wij ook meer arbeidsplaatsen te vergeven hebben. Dat moet ook positief zijn in deze tijd.”

De Kamer debatteert volgende week donderdag met verantwoordelijke staatssecretaris Jetta Klijnsma over de schuldhulpverlening. Jaarsma denkt niet dat er dan meteen meer geld beschikbaar wordt gesteld. ”Maar het is al mooi dat er aandacht voor de schuldhulpverlening is.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.