Home

Achtergrond 289 x bekeken 5 reacties

Maak financiële positie boerin bespreekbaar

Het zit nog altijd niet snor met de financiële positie van meewerkende vrouwen in de landbouw, stellen Willemien Koning en Marianne Eringa. Ze wijzen op winstverdeling en het verrekenbeding.

Willemien Koning is vice-voorzitter LTO Vrouw en Bedrijf; Marianne Eringa is beleidsadviseur bij LTO Noord Vrouw en Bedrijf.

Zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In de agrarische sector besteden we er niet veel aandacht aan. Toch zijn er veel vrouwen werkzaam op de agrarische bedrijven, zowel aan werkgevers- als aan werknemerszijde. Waarom dan geen speciale aandacht voor deze vrouwen op Internationale Vrouwendag?

Je zou bijna denken dat het in onze sector voor vrouwen allemaal wel goed zit. Was dat maar zo! Niet voor niets heeft LTO Vrouw en Bedrijf het project Je verdiende loon ontwikkeld en uitgevoerd. Dit project had als doel de financiële positie van meewerkende partners en ondernemers te verbeteren.

Want ook als boerin en tuindersvrouw wordt je geacht economisch zelfstandig (netto inkomen van 900 euro per maand) te zijn en je eigen financiële zaken op orde te hebben. Dit is vooral belangrijk bij echtscheiding of overlijden van je partner, maar ook bij bedrijfsoverdracht en bij de dagelijkse gang van zaken.

Zorg dat je voor de arbeid die je in het bedrijf verricht ook werkelijk je verdiende loon ontvangt. Dat kan op vele manieren: via winstverdeling, via reële beloning, via vermogensopbouw in het bedrijf. Omdat je met je ondernemerspartner ook een liefdesrelatie hebt, is het soms lastig om een zakelijke opstelling te hebben naar elkaar toe.

Zo wordt er wel steeds meer op huwelijkse voorwaarden getrouwd, maar wordt vaak vergeten het verrekenbeding toe te passen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. De brochures met informatie uit het project zijn te lezen op de site www.jeverdiendeloon.nl.

Ook blijken de huwelijksaktes niet optimaal aan te sluiten bij de situatie van agrarisch ondernemers. Vrouw en Bedrijf gaat dit analyseren en voorbeeldaktes ontwikkelen voor agrarische huwelijkspartners. Het is belangrijk dat de financiële start van huwelijk en bedrijf goed op papier staat.

Zo zie je maar weer, de agrarische sector loopt niet hard als het gaat om Vrouwendag, maar voor LTO Vrouw en Bedrijf is het iedere dag ’vrouwendag’.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Welke boerin? Mijn moeder? Is geen actief boerin. De buurvrouw? Daar blijf ik van af, wil geen ruzie met de buurman. De mijne? Heb ik niet. Dus dames mijn vraag is: welke boerin bedoelen jullie?

 • no-profile-image

  gert

  boerin ,als het even kan ,zoek een baan buiten de deur met de huidige lage landbouwprijzen

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Kan wel duizend keer willen, zolang er geen voor mij geen boerin is schiet dat ook niet op. De enige boerin op het bedrijf is mijn moede, als ze er is, maar zij heeft het allang goed geregeld met mijn vader hoe ze het wil hebben. Als haar aow op is gaat ze verder met de oaw van mijn vader.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  De boer is al jaren bezig met z'n financiele positie, fiscus wil de mannen graag plukken. Nu de boerin nog emanciperen

 • no-profile-image

  gert

  er moet wel winst gemaakt zijn om die te verdelen,sorry,en dat met de huidige melkprijzen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.