Home

Achtergrond 244 x bekeken

Lidstaten mogen zelf beslissen over EU-herstelgeld

Europese lidstaten mogen zelf beslissen waaraan ze de extra EU-gelden voor breedbandinternet en plattelandsontwikkeling besteden.

Dat is gunstig voor Nederland, dat al een goed breedbandnetwerk heeft. Op de EU-top, eind vorige week, besloten de regeringsleiders om ruim 1 miljard euro hiervoor uit te trekken. De Commissie had 1,5 miljard euro voorgesteld: 1 miljard voor breedband en een half miljard voor nieuwe doelen bij plattelandsontwikkeling.

Hoe de ruim 1 miljard euro wordt verdeeld over de lidstaten is niet geheel duidelijk; Polen, Roemenië en Italië lijken de belangrijkste ontvangers. Lidstaten moeten wel een deel meebetalen (co-financiering). Nieuwe doelen bij plattelandsontwikkeling zijn klimaatverandering, duurzame energie, waterbeheer, biodiversiteit en steun voor de zuivelsector. Duitsland wil (een deel van) het melkfonds hieruit bekostigen.

Onduidelijk is ook nog wat de extra gelden voor gevolgen hebben voor de plattelandsplannen van de lidstaten voor 2007-2013. Mogelijk moet de Commissie een herziening van de plannen goedkeuren. Dan komt het extra geld op zijn vroegst eind dit jaar vrij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.