Home

Achtergrond 183 x bekeken

Lidstaten geven eigen uitleg aan regels voor diertransport

Lidstaten van de Europese Unie geven elk hun eigen uitleg aan de EU-Transportverordening. Met name voor wie de regels gelden verschilt, schrijft minister Gerda Verburg in een brief aan de Kamer.

De verordening geldt wanneer sprake is van 'economische bedrijvigheid', maar de invulling van dit begrip verschilt per land, zo blijkt na een rondvraag van het ministerie van LNV bij enkele (West-Europese) lidstaten.

Waar sommige lidstaten, zoals Engeland en België, bijvoorbeeld kijken naar het aantal vervoerde dieren, daar is voor andere (Duitsland, Frankrijk) het criterium of het vervoer wordt uitgevoerd door een bedrijfsmatige vervoerder.

Verder valt het vervoer van circus- en dierentuindieren in Nederland wél onder de verordening, maar in Denemarken niet; voor dierenvervoer naar wedstrijden en tentoonstellingen is het net omgekeerd: in Nederland niet, en in Denemarken (soms) wel.

Transportverordening

Minister Verburg ziet de verschillen overigens niet echt als probleem: "Veel lidstaten zoeken, evenals Nederland, naar pragmatische oplossingen en haken aan bij voor de lidstaat werkbare oplossingen."

Verburg verwacht dat de regels ook nadere verduidelijking krijgen bij de komende evaluatie van de verordening en door jurisprudentie door het Hof van Justitie.

De Transportverordening, van kracht sinds begin 2007, regelt de bescherming van dieren tijdens hun vervoer. Zo worden de rij- en rusttijden beperkt, moeten vervoerders een certificaat hebben, en gelden welzijnsregels, zoals voldoende ruimte, eten en drinken voor de dieren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.