Home

Achtergrond 174 x bekeken 2 reacties

'Landbouwbeleid opkomende economieën fout'

Opkomende economieën als Brazilië en Rusland reageren vaak niet goed op beweeglijke grondstofprijzen.

Hun landbouwbeleid werkt vaak averechts voor de wereldhandel. Rijke landen geven op hun beurt teveel directe inkomenssteun aan agrariërs. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Internationale handel is volgens de Oeso de ruggengraat van de wereldeconomie. Deze wordt ondermijnd door de korte termijn visie die de 7 belangrijkste opkomende economieën er vaak, met politieke motieven, op na houden. Ze nemen vaak marktverstorende maatregelen.

De organisatie onderzocht hoe landen de laatste 3 jaar reageerden op stijgende of dalende prijzen voor landbouwproducten. In 2008 stegen de prijzen voor onder meer graan en oliezaden snel. Het gevolg was volgens de Oeso dat landen exportbeperkende maatregelen namen en tegelijk import vereenvoudigden.

Als voorbeeld noemt de Oeso India, dat tijdelijk de export van tarwe opschortte. Brazilië besloot de importtarieven voor 2 miljoen ton tarwe fors te verlagen. Andere landen gaven voorraden vrij, wat op termijn de beweeglijkheid alleen ten goede komt. Ontwikkelde economieën gaan overigens volgens de Oeso niet vrijuit. In het algemeen geven zijn veel meer directe steun aan boeren en tuinders, wat een gelijk speelveld onmogelijk maakt. Ongever 26 procent van het agrarisch inkomen bestaat bij Oeso-landen uit steun, tegen 4 tot 14 procent bij niet-Oeso landen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    een gelijk speelveld bestaat niet voor landbouwprodukten,ook de lonen zijn in elk land niet gelijk

  • no-profile-image

    Janzondervrees

    Er wordt ook niets geschreven over belastingen en heffingen. Er zit volgens mij ook nog een groot verschil in de grondprijs, India, Brazilie of Nederland ??Hier kan men echt geen personeel in een dorpje halen, die voor € 1,00 per dag werken. Ook niks over brandstoffen. De ogen worden weer gesloten voor de kostenkant in de duurdere westerse economieen.

Of registreer je om te kunnen reageren.