Home

Achtergrond 376 x bekeken 5 reacties

Lagere vergoeding weidemelk

FrieslandCampina neemt het programma voor weidemelk en merkmelk op de schop. Dit bevestigt een woordvoerder van het bedrijf.

Het weidemelkprogramma, dat vroeger alleen bestond voor leden van Friesland Foods, wordt uitgebreid. Voortaan kunnen alle leden in Nederland, België en Duitsland deelnemen aan het programma. De vergoeding daalt wel ten opzichte van 2008. Toen kregen deelnemers een toeslag van 8,3 cent per kilo voor deze melk. Dit jaar bedraag de toeslag 5 cent, net als in 2007.

Of het pakket eisen waaraan boeren moeten voldoen om hun melk weidemelk te mogen noemen, gelijk blijft aan dat van vorig jaar is nog onduidelijk.

Dat komt ook doordat FrieslandCampina bezig is om ook het merkmelkprogramma van het voormalige Campina te laten aansluiten bij het weidemelkprogramma. Hoe dat precies moet, wordt nog uitgezocht.

Merkmelk

Campina-leden kregen een toeslag van 1,5 cent per kilo melk voor de productie van merkmelk. Deze merk kenmerkt zich door een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, waaronder omega 3-vetzuren. Om dergelijke melk te kunnen produceren, worden speciale eisen gesteld, onder meer qua veevoer. Een aantal mengvoerbedrijven biedt hiervoor het gepatenteerde Nutex-voer aan, Agrifirm heeft omega-meel ontwikkeld en Schouten heeft ook een eigen omega-voer ontwikkkeld.

Aan het Campina-programma nemen nu zo’n 500 boeren deel. Zij krijgen in de winterperiode een toeslag van 1,5 tot 3 cent per kilo melk. De producten kennen een hogere marge.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  De genoemde prijzen als toeslag voor weidemelk zijn te mooi om waar te zijn, dus niet per kg.

 • no-profile-image

  PIET

  8.3 cent per liter? Was dat maar waar! Per 100 liter zul je bedoelen!
  Als de toeslag niet doorslaggevender wordt blijven bij mij ook de koeien op stal!
  De consument betaald er blijkbaar niet voor.

 • no-profile-image

  ad

  Ik ben altijd al een tegenstander geweest van weidemelk, gewoon omdat het een fooi is. Laat FC zich bezich houden, door de boeren een goede melkprijs uit te betalen, en dan niet meer kijken naar andere fabrieken maar van eigen kracht uit gaan, zo als was belooft.

 • no-profile-image

  gert

  de consument heeft wel veel blabla,maar gaat toch voor het goedkoopste

 • no-profile-image

  Frans Temmink

  Bij een toeslag van 8.3 cent per kg melk zou er geen koe op stal blijven. Ik neem aan dat jullie 8.3 cent per 100 kg bedoelen.Dat levert al niet veel op dus 5 cent per 100 kg al helemaal niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.