Home

Achtergrond 275 x bekeken

LTO wil tijdelijke steun veehouderij, NMV blij

De melkvee­houderij heeft een pakket aanvullende steunmaatregelen nodig om de huidige periode van lage melkprijzen zonder grote kleer­scheuren door te komen.

Dit zegt voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO vakgroep melkveehouderij. Hij benadrukt dat het om tijdelijke maatregelen gaat, geen structurele. De LTO vakgroep doet daarom een beroep op de Europese en Nederlandse overheden, op banken en de zui­velindustrie om de benodigde hulp te verschaffen.

De Nederlandse Melkveehou­ders Vakbond (NMV) is blij met de oproep van LTO om steun te geven aan de melkveehouderij. ”Wij zagen dit al lang aankomen,” zegt voorzitter Peter ten Hoeve. De huidige inkomensproblemen zijn volgens hem een rechtstreeks gevolg van de inzet van onder meer LTO om de melkquotering eerst te verruimen en dan af te schaffen.

Schenk bestrijdt dat. Volgens hem worden de problemen nu niet veroorzaakt door de verruiming van de quotering. ”Het is de markt die het doet. Op dat punt blijven we van mening verschillen met organisaties als de NMV en de Dutch Dairymen Board (DDB). Dat de prijzen zo laag zijn, is ook niet het nieuwe aan de situatie. Dit konden we zien aankomen, net zoals we ook weer de eerste tekenen van herstel kunnen zien. Probleem nu is wel dat veel zaken bij elkaar komen. Zoals de econo­mische crisis in brede zin, de vraaguitval in de zuivel, de moei­zame export en de lastige krediet­verzekering. Dit maakt de situatie bijzonder en daarom is hulp no­dig.”

Toenemende ledendruk is vol­gens Schenk geen directe oorzaak van het feit dat LTO aan de bel trekt. Wel spelen signalen van de Rabobank mee dat steeds meer melkveebedrijven kasproblemen krijgen.Daarom wil LTO vervroegde uitbetaling van de bedrijfstoesla­gen en van de nabetalingen door zuivelbedrijven. Ook wil het meer EU-steun bij de afzet van zuivel­producten en hulp tegen namaak. Donderdag spreekt de Tweede Kamer met minister Verburg (LNV) over de melkveehouderij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.