Home

Achtergrond 188 x bekeken

LTO wil nieuwe basis pachtprijzen

De basis voor de nieuwe pachtprijzen moet worden aangepast. Dat vindt LTO.

De huidige systematiek leidt volgens LTO tot te grote verschillen in pachtprijzen per regio. Om dit probleem op te lossen, wil LTO een plafond van 10 procent aan de regionorm, de pachtprijs mag dan per regio met maximaal 10 procent verhoogd worden. In 2006 is door de commissie Van Hall, waar LTO ook zitting in had, een nieuwe basis voor het pachtsysteem opgesteld. Daar staat in dat de prijzen met 10 tot 25 procent mogen worden verhoogd. En dat is te veel, vindt LTO nu. "We hebben destijds niet voorzien dat de verschillen zo groot zouden zijn."

Uitbreiding van het aantal regio’s lost dit specifieke probleem volgens LTO niet op. Minister Verburg laat op dit moment onderzoeken of die uitbreiding mogelijk is. Verburg heeft ook andere partijen opgeroepen met ideeen te komen, zodat ze die voor 1 mei 2009 kan inventariseren en eventueel meenemen bij de vaststelling van de pachtprijzen 2009 op 1 september 2009.

De LTO-werkgroep Pacht heeft de bezwaren op een rij gezet en wil deze op korte termijn bij het ministerie van Landbouw toelichten. Dit moet er toe leiden dat de inmiddels opgeheven adviescommissie Pachtnormen opnieuw bijeenkomt.

Volgens de werkgroep is ook onderscheid nodig voor bepaalde groepen pachters vanwege specifieke omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld landgoederen. Met een stelsel van aftrekposten kan dit probleem worden ondervangen. LTO wil bovendien grote fluctuaties in opeenvolgende Pachtprijzenbesluiten voorkomen. De werkgroep pleit er voor om verhogingspercentages voortaan af te toppen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.