Home

Achtergrond 253 x bekeken

LTO: restwarmte Essent Drenthe niet bruikbaar

LTO Noord Glaskracht wil dat provincie Drenthe onderzoek doet naar alternatieve warmtelevering voor Drentse tuinders in Erica en Klazienaveen.

De belangenbehartiger is tot de conclusie gekomen dat restwarmte van de Essent elektriciteitscentrale niet bruikbaar is. Volgens Cees Ruhé is de temperatuur van de restwarmte te laag. Daarmee is het verwijt van LTO dat Essent warmte verspild ongegrond gebleken. LTO stelde zijn mening bij nadat het op bezoek was geweest bij de warmtekrachtcentrale van Essent.

Heringebruikname van het aan de centrale gekoppelde warmtenet is volgens Ruhé echter niet van de baan. ”We hebben de provincie verzocht te onderzoeken of het mogelijk is meerdere warmteleveranciers aan het net te koppelen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de NAM, die bij Schoonebeek olie wint. Daarbij komt warmte vrij die we wellicht via het net bij tuinders kunnen krijgen,” aldus Ruhé. ”Meerdere warmtebronnen maakt besparing van energie en CO2 dan toch mogelijk. Zo zou nabijgelegen industrie wellicht ook CO2 kunnen leveren.”

De koppeling van aardwarmteprojecten aan het warmtenet is volgens hem een serieuze optie. De provincie Drenthe doet momenteel onderzoek naar de haalbaarheid en mogelijkheden voor aardwarmteprojecten. ”Dit onderzoek moet daar los van staan en vooral op de toepasbaarheid in gaan.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.