Home

Achtergrond 401 x bekeken 7 reacties

LTO reageert gemengd op mestmaatregelen

Het vierde actieprogramma Nitraatrichtlijn wordt door LTO Nederland met gemengde gevoelens ontvangen.

Sommige boeren gaan er op achteruit, voor anderen brengt het verlichting. Vanaf 2010 kunnen akkerbouwers op klei meet stikstof gebruiken, constateert LTO-bestuurder Antoon Vermeer. Hij stelt dat dit aan LTO te danken is. Minder blij is hij met de verlaging van de fosfaatnormen. Voor een aantal bedrijven zal het lastig worden de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. "Een fikse tegenvaller”, aldus Vermeer.

Het actieprogramma, dat betrekking heeft op de periode 2010-2014, beschouwt LTO als een complex pakket met positieve en negatieve onderdelen, waarover boeren en tuinders uit de diverse sectoren en verschillende delen van het land geen gelijkluidende meningen zullen hebben.

"Belangrijk is ook dat we van Brussel ruimte houden om voldoende dierlijke mest op grasland te gebruiken. Voor deze zogenoemde derogatie wordt nu een eerste stap gezet”, stelt Vermeer.

Lees ook: Derogatie weer 250 kilo vanaf 2010

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Gemengde gevoelens? Voor de schone schijn zeker. Men zat er toch zelf bij in het achterkamertje. Het niet willen investeren in kennis maakt lto tot een makkelijke prooi voor lnv.

 • no-profile-image

  dirk

  Hoezo lto als je er in het geniep aan meewerkte

 • no-profile-image

  boer

  Klopt helemaal Dirk. Maar ja, dan moet je net doen alsof het je verbaast. Wederom is de varkenshouderij weer opgeofferd voor de melkveehouderij door lto. Varkenshouders worden aan alle kanten bedondert dor lto, eerst het schandaal bij het PVV en nu dit weer. Wanneer gaan erbij de lto varkenshouders de ogen open. Masaal opzeggen en lid worden bij de nvv. www.nvv.nl

 • no-profile-image

  hendrik

  Als je alleen maar roept en niet of nauwelijks praat met de overheid houdt je schone handen. Slimme strategie van de vakbonden, krijg je nooit de schuld van de ellende.

  Alleen jammer dat je er ook niks verder mee komt.

 • no-profile-image

  anne

  ik snap deze reacties niet, jullie weten toch ook dat nvv en nmv schitterden door afwezigheid in deze discussie omdat ze bezig waren de verkeerde oorlog te voeren.

 • no-profile-image

  www.

  Mogelijk geheim mestakkoord LTO en ministerie LNV

  22-01-2009 - LTO heeft mogelijk een geheim mestakkoord gesloten met het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV).

  De boerenvakbonden staan buitenspel. Dat blijkt uit een mailwisseling tussen LTO-bestuurders, waarover de NMV, NVP en NVV beschikken.

  Uit de mailwisseling blijkt dat in het geval van een akkoord richting de media en Tweede Kamer 'de kaken stijf op elkaar te houden'. Pas bij aanvaarding door het parlement zouden leden worden geïnformeerd. De agrarische vakbonden zijn ook woedend dat ze niet mee mogen overleggen.

  NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat stelt dat de mailwisseling door LTO-bestuurders zelf is doorgespeeld. "Kennelijk zien ook individuele LTO-bestuurders zelf in dat de belangen niet meer goed door hen worden behartigd."

  De nu gezamenlijk opererende vakbonden eisen opheldering en hebben aangekondigd de vaste kamercommissies van de ministeries van LNV en VROM in. NMV-voorzitter Peter ten Hoeve: "De democratie wordt door LNV en LTO aan hun laars gelapt."

  Oplaat noemt het heel jammer dat volksvertegenwoordigers, die toch de regering moet corrigeren, blijkbaar lang in het ongewisse gelaten om de kans op aanname te vergroten.

  Bron en Copyright: Agrarisch Dagblad, www.agd.nl

 • no-profile-image

  ag

  Naar de sectorbonden wordt door het ministerie gewoon niet geluisterd. Voor hen is het gemakkelijk om lekker alleen met LTO rond de tafel te zitten en ze doen er alles aan om de NMV, NVV en de NPV buiten de deur te houden. Net zoals bij Natura 2000. De boodschap van de sectorbonden past niet in het straatje van LNV. En LTO wordt zwaar beloond dmv EU- subsidies, projectjes enz.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.