Home

Achtergrond 186 x bekeken

LTO onderzoekt virtueel bezoek varkensbedrijf

Varkenshouders hebben voor het eerst een virtueel bedrijfsbezoek gebracht aan een varkenshouderij.

De bezoekers van de LTO-ledenavond voor varkenshouders in Joure konden gisteravond op afstand een indruk krijgen van het Praktijkcentrum Sterksel.

LTO onderzoekt de mogelijkheden van virtuele bedrijfsbezoeken in het kader van Varkensnet. "We willen weten in hoeverre dit instrument bruikbaar is", aldus LTO-varkenshouderijvoorzitter Annechien ten Have.

Het ging om een eenvoudige demo. Tijdens een voordracht van Anita Hoofs van het praktijkcentrum werd via de telefoon een verbinding gelegd met bedrijfsleider Mart Smolders die met een camera in de stal was. Smolders beantwoordde vragen van de virtuele bezoekers en liet met de camera zien waar het om ging.

Volgens projectleider Linda Jansen van Varkensnet ging het er gisteravond om een indruk te krijgen welke technieken toepasbaar zijn. "Het is nog niet perfect, maar de beelden zijn bruikbaar. De techniek moet verder ontwikkeld worden."

Virtueel bedrijfsbezoek

Met deze nieuwe mogelijkheden hoopt Varkensnet tegemoet te komen aan de behoefte om op andere bedrijven te kijken. Door alle hygiënische maatregelen wordt het steeds moeilijker om op andere bedrijven rond te kijken. Jansen: "Je kunt je voorstellen dat je met een groep varkenshouders bij elkaar zit om iets te bespreken en dat je tot slot een aantal zaken via een virtueel bedrijfsbezoek voorlegt aan één of meer collega’s."

De techniek hoeft niet duur te zijn, volgens Jansen. Met bedragen van 25 tot 30 euro per varkenshouder per bezoek zouden de kosten gedekt kunnen zijn.

Varkensnet heeft het idee ontwikkeld in samenwerking met varkenshouder Henk de Lange uit Ommen en Jan Schokkert van vergistingsinstallatie Biogreen Salland. Volgens Jansen heeft ook het Agrarisch Opleidingscentrum Oost belangstelling getoond voor de nieuwe techniek.

Of registreer je om te kunnen reageren.