Home

Achtergrond 293 x bekeken

LTO Noord wil project voor pootgoedteelt uitbreiden

LTO Noord werkt aan de start van een pootgoedproject in de provincies Friesland en Flevoland.

Daarnaast wil de organisatie een dergelijk project in Groningen een vervolg geven. In die provincie heeft vorig jaar een pootgoedproject gedraaid, zegt projectleider Harry de Coo van LTO Noord. "Er komt geen landelijke pootgoedacademie. We proberen het project Optimalisatie Pootgoedteelt in Groningen een vervolg te geven en nieuwe projecten te starten in Friesland en Flevoland. We willen de ervaringen die zijn opgedaan met het Groninger project gebruiken voor de projecten in Flevoland en Friesland."

Het project in Groningen heeft 25 deelnemers getrokken. De Coo: "Telers hebben vragen ingebracht over de bewaring van pootgoed, de erwiniabestrijding en over bedrijfsoptimalisatie. Daar zijn deskundigen aan gekoppeld, die ingaan op vragen van telers. In het vervolgproject willen we het leereffect vergroten, bijvoorbeeld door te werken met kleinere groepen die zich buigen over specifieke vragen. Dat kan meer diepgang opleveren."

Landelijke pootgoedacademie

Bestuurder Upt Hiddema van LTO Noord vindt het jammer dat de landelijke pootgoedacademie er niet komt. "In Groningen zijn positieve ervaringen opgedaan met deze werkwijze. We hopen dat er ook projecten in andere provincies komen. We willen het liefst tweejarige projecten, omdat één jaar kort is."

Hiddema hoopt dat de projecten voor het optimaliseren van de pootgoedteelt er komen. "Tachtig procent van het Nederlandse pootgoed wordt geteeld in het werkgebied van LTO Noord."

Of registreer je om te kunnen reageren.