Home

Achtergrond 182 x bekeken 5 reacties

'LNV zag veranderde richtsnoer over het hoofd'

Duizenden agrarische ondernemers lopen grote bedragen mis op hun Vamil/Mia-investering door laksheid van het ministerie van LNV.

In een artikel in Boerderij wijst een accountant daar de vermoedelijke oorzaak voor aan. Het ministerie van LNV heeft een verandering in een Brusselse richtsnoer over het hoofd gezien. Het ministerie meende alle tijd te hebben voor verplichte aanmelding in Brussel van de nieuwe Vamil/Mia regeling ingaande 1 januari 2007. Die aanmelding ging pas in april 2008 naar de Europese Commissie. Het ministerie meende dat Brusselse goedkeuring ook met terugwerkende kracht geldig zou zijn. Dat bleek niet het geval: de regeling is met ingang van 1 januari 2009 goedgekeurd.

Het ministerie zag echter over het hoofd dat Brussel al in 2006 bezig was met verandering van een richtsnoer die terugwerkende kracht onmogelijk maakte. Dat zegt Bert van den Kerkhof van accountantskantoor Abab vandaag in Boerderij. Hij vindt dat LNV had kunnen weten van de veranderingen in de Brusselse voorschriften.

Door de te late melding kunnen bouwers van 'groene' stallen en kassen over 2007 en 2008 hun investeringen slechts voor de helft van de WOZ-waarde afschrijven, in plaats van tot de restwaarde. Vandaag voert LTO overleg met minister Verburg over de kwestie.

Vandaag verwacht de VVD antwoorden op al in januari gestelde Kamervragen. Als die er niet komen, wil Kamerlid Janneke Snijder een debat met de minister. Het ministerie van LNV liet gisteren weten dat de antwoorden vandaag niet zullen komen, en ook de komende dagen niet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  weer een blunder van LNV,ook bij het aanmelden van Natura 2000 in brussel heeft LNV grote fouten begaan,wat nadelig uitpakt voor de boeren,ik krijg de indruk dat de ambtenaren op LNV het op de boeren gemunt hebben

 • no-profile-image

  paul

  hopelijk maakt LNV geen fouten bij de derogatieonderhandelingen in Brussel.
  Anders komen er nog veel meer in de problemen.

 • no-profile-image

  hoi

  Heb je kans om geld weg te halen uit de EU waar NL al zoveel aan besteedt, verprutsen ze het weer. Dit soort dingen zijn op momenten met economische crisis niet in te schatten hoe groot.

 • no-profile-image

  gert

  een blunder van LNV

 • no-profile-image

  Kimmenaai

  Als de veehouder een fout begaad wordt hij meteen hard gestrafd. Waarom geld dat niet andersom? Ja ze kunnen opstappen met een premie van 3 miljoen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.