Home

Achtergrond 193 x bekeken 6 reacties

'Kolengestookte centrales draaien WKK de nek om'

Het perspectief voor WKK-installaties en andere vormen van duurzame stroomopwekking is door de komst van kolengestookte elektriceitcentrales uiterst onzeker.

Dat zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht. Van Ruiten adviseert tuinders er rekening mee te houden dat de relatief duurzame stroomproductie vanuit de tuinbouw op termijn "de nek wordt omgedraaid". Bedrijven kunnen zich mogelijk gezien de afschrijvingstermijnen nu al beter richten op andere warmtebronnen in plaats van de elektriciteitsmarkt.

"Tuinders voorzien in 5 procent van de totale stroombehoefte van Nederlandse huishoudens, en doen dit met slechts 25 procent van de CO2-uitstoot van een kolencentrale", aldus Van Ruiten. Het energetische rendement van WKK’s op aardgas ligt op 90 procent, en dat van kolencentrales op 60 procent.

"In 2014 wordt 13.000 megawatt aan productiecapaciteit bijgebouwd. Het betreft zeker 10 installaties in 5 jaar tijd. Dat is bijna een verdubbeling, waarop het hoogspanningsnet niet is berekend. We komen dus in een overschot markt terecht."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toi

  Maar Jolanda, vind jij ook niet dat ze hier allang achteraan hadden moeten zitten? ik bedoel, dit is een zeer mooie manier om CO2 uitstoot te verminderen.

 • no-profile-image

  Geert

  Wat een onzin, gebruik ons aardgas voor nuttige dingen en stop a.u.b met iets stompzinnigs als kassen. Tenzij het een energieneutrale kas is op aardwarmte o.i.d.. Investereer in echt duurzame systemen, als zonnepanelen in de sahara en wind op zee. Het opstoken van waardevol aardgas voor een kas en dat duurzaam noemen, schurken!

 • no-profile-image

  jolanda

  Beste Peter
  ik zal een voorzetje geven.
  het mailadres van wouter van eck van milieudefensie is .
  wouter.van.eck@milieudefensie.nl en laat me weten wat deze er van zeggen

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Waarom zegt de milieubeweging niets over deze catastrofale gang van zaken. Worden ze soms gesponsord door Essent en consorten? Misschien wordt het eens tijd voor een beetje inzicht in de financien van deze clubs.

 • no-profile-image

  boerin

  Als de rest-warmte van stroomproduktie gebruikt wordt om kassen te verwarmen, is dat 2x gebruik maken van dezelfde hoeveelheid aardgas of een andere brandstof. Het zou al 100 jaar op die manier moeten gebeuren. Hoe vaak wordt de brandstof van kolengestookte electriciteits-centrales gebruikt ? Het kost stroom om aard-warmte te gebruiken !! Ik weet geen electriciteits-centrale die op aardwarmte werkt !

 • no-profile-image

  allemaal

  Ik zeg, alle daken van de stallen onder de zonnepanelen, lekkr duurzaam!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.