Home

Achtergrond 739 x bekeken

Kleine stammen kiemen in bakjes op het erf

Akkerbouwer Hendrik-Jan Hommes uit het Groningse Lauwerzijl kiemt aardappelen van kleine stammen voor bij de boerderij.

Hij heeft ze vorige week naar buiten gereden. "Deze laat ik nog een paar weken staan", zegt Hommes erover. "Eind april, begin mei zijn ze voldoende afgehard en klaar voor het poten." De aardappelen krijgen dan een plek op kleine perceeltjes voor vermeerdering. De omstandigheden voor het kiemen zijn goed. Grotere rassen kiemt in kisten in de koeling voor. Jan Bouwman

Belgische boeren in actie tegen de lage meilkprijzen bij een melkfabriek van Milcobel. Foto Vilt

De oogst is nog niet om over naar huis te schrijven. Dát er al asperges geoogst worden, valt de Limbergse teler Koen-Jos Berns eigenlijk nog mee. Afgelopen zaterdag kon hij tien stengels steken. Vandaag was de opbrengst echter nog zo goed als nihil. "Het komt nu wel op gang, als het weer goed blijft", verwacht Berns, die samen met zijn broer Bertie-Pierre Berns 3,5 hectare asperges heeft in Milsbeek. "Het duurt twee weken na de eerste asperges tot de oogst echt begint", zegt Berns. Foto Vidiphoto

Twee koeien van een Chaamse boer staan op het 18 septemberplein in Eindhoven. Niet helemaal doodgemoedereerd, zoals organisatie Plattelandstoerisme Brabant meldt, maar de dames slaan zich er dapper doorheen. Na Eindhoven en Tilburg, bezoeken de koeien komend weekeinde Roosendaal en Den Bosch. Doel van de actie is burgers naar het platteland te lokken. Foto Bert Jansen

Akkerbouwer Gertjan ten Rae treft voorbereidingen voor het strooien van stikstof. Met zijn broer Willem voorziet hij 110 hectare wintertarwe in de buurt van de boerderij in het Groningse Zuidbroek van kunstmest. Voor de zomertarwe, zo’n 35 hectare, laten de gebroeders Ten Rae via familie mest aanrukken uit de Achterhoek. "Het is tijd voor bemesten", zegt Willem ter Rae. "De kunst is om het goede moment ervoor te vinden. De vorst was goed voor de grond, dat scheelt." Volgende week gaan de akkerbouwers aardappelen poten. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.