Home

Achtergrond 205 x bekeken

Kamer eist snel ingrijpen bij dreigend geweld

De Tweede Kamer wil dat politie en justitie snel kunnen ingrijpen als geweld door hooligans of vandalen dreigt.

CDA, PvdA en VVD hebben woensdag een voorstel ingediend dat de voorbereiding van openlijke geweldpleging strafbaar stelt. De partijen verwachten dat de politie geweld kan voorkomen door al op te treden als bijvoorbeeld op internetsites of via sms'jes afspraken worden gemaakt over een knokpartij.

"Het zou heel raar zijn om niets te doen terwijl je weet dat er wat staat te gebeuren'', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in een toelichting. "Gevechten verplaatsen zich van het voetbalstadion naar woonwijken en weilanden.'' Ze verwees met die woorden naar een confrontatie in 1997 tussen aanhangers van Ajax en Feyenoord in een weiland bij Beverwijk. Daarbij overleed Ajax-supporter Carlo Picornie.

De Kamerfracties dienden hun voorstel woensdag in tijdens het debat over de nieuwe wet tegen voetbalvandalisme en ernstige overlast.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.