Home

Achtergrond 270 x bekeken 2 reacties

Italianen bezuinigen op slimme manier op voedsel

In deze crisistijd hebben de Italianen slimme manieren gevonden om op hun uitgaven op voedsel te bezuinigen.

Dit blijkt uit onderzoek onder consumenten waarover persbureau ANSA gisteren bericht. Een basilicumplantje in de keuken voor de zelfgemaakte pesto alla genovese is al lang heel gewoon. Steeds meer stedelingen gaan er nu toe over om op balkon of terras hun eigen tomaten, courgettes en sla te kweken. Dat is niet alleen goedkoper dan de gang naar de supermarkt, maar is ook goed voor de ontspanning na een stressvolle werkdag.

Ook kijken Italianen weer in het kookboek van oma. Terwijl welvarende Italianen tegenwoordig ongeveer 10 procent van het gekochte voedsel weggooien, waren in vroegere, armere tijden veel recepten in zwang voor hergebruik van kliekjes. Traditionele recepten voor allerlei polpette (balletjes), frittate (omelettes) en macedonie (salades) worden herontdekt.

Op weggegooid voedsel valt veel te besparen: vorig jaar gooiden Italianen 1,5 miljard ton eten ter waarde van 4 miljard euro weg. Daarvan was 240.000 ton ter waarde van 1 miljard euro best nog te eten geweest, goed voor drie maaltijden per dag voor 600.000 mensen, aldus minister van Landbouw Luca Zaia.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    kijk eens wat er in restaurants weggegooid wordt en in supermarkten wat over de houdbaarheidsdatum is wordt gedumpt

  • no-profile-image

    regina veenstra

    Dan ben ik benieuwd wat nederlanders weggooien.

Of registreer je om te kunnen reageren.