Home

Achtergrond 275 x bekeken

Import landbouwproducten hoger

In december 2008 steeg de importwaarde van landbouwproducten met 9,9 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hiermee lag dit groeicijfer weer fors hoger dan in november. In november steeg de waarde van de landbouwimport volgens het CBS nog met slechts 0,5 procent. Over het gehele jaar 2008 is de waarde van de landbouwimport met 16,2 procent gestegen tot 39,7 miljard euro.

Vooral de importwaarde van oliehoudende zaden (+ 64 procent), veevoer (+ 43 procent) en plantaardige oliën en vetten (+ 49 procent) steeg fors. Ook de importwaarde van graan en graanproducten en levende dieren lag met 20 respectievelijk 21 procent beduidend hoger dan in 2007. Daarentegen verminderde de importwaarde van kurk en hout met ongeveer 12 procent. Ook lag de invoerwaarde van zuivel in 2008 ruim 3 procent lager dan in 2007. Hiermee importeerde Nederland in 2008 voor 2,8 miljard euro aan zuivelproducten.

De groei van de landbouwimport was in 2008 16,2 procent. De totale importwaarde van goederen is in diezelfde periode uitgekomen op 8 procent. Hiermee steeg de importwaarde van landbouwproducten in een veel hoger tempo dan de totale ingevoerde goederen, zegt het CBS.

Of registreer je om te kunnen reageren.