Home

Achtergrond 252 x bekeken

Ieder voor zich

Zelfs nu verschillende vertegenwoordigende partijen uit de akkerbouwsector de koppen bij elkaar hebben gestoken, is het plan om samen sterk te staan in de strijd voor een betere aardappelprijs mislukt.

Driekwart van de vrije aardappelen was het streven. Die lat blijkt te hoog. Telers zijn het vooral eens over hun ongenoegen over de prijzen. Dat gevoel delen zij met vele andere primaire producenten – volg de discussies in de intensieve- en melkveehouderij. Op bijeenkomsten kunnen zij enthousiast reageren op initiatieven om meer grip op de prijs te krijgen. Als puntje bij paaltje komt, volgt ieder zijn eigen weg en portemonnee en blijken broodnodige machtsbundelingen niet haalbaar.

Dat was vorig jaar bij een vergelijkbaar initiatief in de uien van Jan Bakker het geval, en ook nu strandt het bundelingsidee. Toegegeven, de Stichting Poolfonds Aardappelen had een zeer ambitieus doel om driekwart van de ongeprijsde aardappelen te verzamelen. Maar dat past bij de ongekende coalitie van VTA, LTO en NAV en valt alleen maar te prijzen. Plan B is nu in de maak bij SPA: een afgezwakte versie van het origineel waardoor het beoogde resultaat dienovereenkomstig moet worden aangepast. Al met al een gemiste kans, met hopelijk een grote plus: blijvende samenwerking van de drie betrokken partijen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.