Home

Achtergrond 232 x bekeken 3 reacties

IRS: eerste suikerbieten in Zuidwest-Nederland gezaaid

De eerste suikerbieten van 2009 zijn gezaaid. Dat meldt bieteninstituut IRS.

Enkele tientallen hectares in het zuidwesten van het land zijn voorzien van bietenzaad. Dit is volgens het bieteninstituut behoorlijk vroeg, aangezien 10 april de gemiddelde zaaidatum is in Nederland. Vorig jaar werden de eerste bieten echter nog vroeger gezaaid: op 16 februari in het Groningse Zuurdijk.

Vroeg zaaien geeft doorgaans de hoogste opbrengst. Wel moet de grond bekwaam zijn. Dat betekent dat de grond voldoende draagkracht moet hebben en voldoende droog moet zijn, zodat er geen versmering van de zaaivoor kan optreden. Op dit moment is het weer nat. Het IRS adviseert om kansen te benutten zodra de grond droog genoeg is.

Vorig jaar kwamen in zeer vroeg gezaaide bieten veel schieters voor. Hierbij ging het om percelen die voor 10 maart waren gezaaid.
Het risico op schieters neemt toe als de temperatuur na het zaaien lang onder de 12 graden blijft. De kritische grens ligt rond de veertig dagen. Normaal gesproken is de kans klein dat er nu, na 10 maart, nog meer dan 40 dagen komen met een temperatuur onder de 12 graden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerdrenthe

  wat een onzin om zo vroeg te zaaien

 • no-profile-image

  bietje

  Die boer is vroeg klaar met z'n voorjaarswerk, die heeft veeeeel tijd om schieters te plukken

 • no-profile-image

  realist

  Je moet zaaien als de grond zaaiklaar is. En als de omtrek van de zaaiwielen verdubbelt, door de aanklevende grond, dan is het misschien nog iets te vroeg. Wil zelf ook wel zaaien, maar heb blauwe lucht nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.