Home

Achtergrond 173 x bekeken

IRS: bijna een kwart van de bieten is gezaaid

De afgelopen week met goede weersomstandigheden heeft ervoor gezorgd dat telers veel suikerbietenpercelen konden inzaaien.

Tot nu toe is er al 21 procent van het landelijke areaal gezaaid. Dit meldt het suikerbieteninstituut IRS in Bergen op Zoom. De eerste bieten werden al op 4 maart gezaaid in Limburg. Vooral afgelopen week kwam in het Zuidwesten en Flevoland een grotere stroom zaaimachines uit de schuur.

Zeeuws-Vlaanderen is in de tussenstand de koploper met 77 procent, gevolgd door de Zeeuwse Eilanden met 50 procent. Oostelijk en Zuidelijk Flevoland hebben samen 38 procent van het bietenzaad in de grond zitten.

In de Noordoostpolder zijn akkerbouwers een stuk terughoudender; 1 procent is gezaaid. Het minst is er gezaaid op de noordelijke dal- en veengronden. Op diverse plaatsen is de ondergrond ondanks het mooie weer van eind vorige week nog nat. Ook de regio’s Noord- en Zuid-Holland zijn ver gekomen met 34 procent gezaaide bieten.

In totaal is de afgelopen week ruim 15.000 hectare gezaaid. Gezien de natte weersvoorspellingen voor de komende dagen wordt deze oppervlakte deze week niet benaderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.