Home

Achtergrond 211 x bekeken

Huisverkoop geen optie ontwijken superheffing

Met het leveren van melk aan scholen of het verkopen aan de straat kunnen boeren betaling van de superheffing niet voorkomen.

Daarnaast gelden aanvullende voorwaarden voor de verkoop van rauwe melk. Landbouwminister Gerda Verburg noemde deze twee opties donderdag tijdens een debat alternatieven voor het weg laten lopen van melk, maar dat blijkt niet het geval; ook dan moet de boete voor het overschrijden van het quotum gewoon worden betaald.

Een woordvoerder van Verburg bevestigt dit. Hij wil echter niet zeggen dat de minister zich heeft vergist. ”Als je een goede prijs voor de melk kunt bedingen, kan dit de superheffing compenseren”, zegt hij. Verburg heeft met haar opmerking volgens hem vooral willen benadrukken dat melk zo min mogelijk moet worden verspild. ”Het is kostbaar voedsel, zorg dat het op een goede manier wordt ingezet”, aldus de woordvoerder.

De verkoop van rauwe melk heeft vanuit de volksgezondheid aanvullende eisen. Het is wettelijk wel toegestaan, meldt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Rauwe melk mag alleen worden verkocht op het bedrijf waar de melk gewonnen is en mag niet worden voorverpakt. Daarnaast zijn er eisen aan het kiemgetal en de aantallen Staphylococcus aureus in de melk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.