Home

Achtergrond 277 x bekeken

Hoop voor vleesindustrie klinkt door op beurs

Al bijna een jaar zit Smithfield Foods in de hoek waar de klappen vallen, maar afgelopen week steeg de koers van de vleesgigant 41,3 procent.

De stijging is vooral toe te schrijven aan het feit dat het verlies in het derde kwartaal eindigend op 1 februari, kleiner uitviel dan verwacht.
De voerkosten blijven volgens bestuursvoorzitter Larry Pope van het Amerikaanse vleesconcern voorlopig een stuk lager dan vorig jaar, terwijl productie van varkensvlees met 10 procent is teruggebracht. Het bedrijf, dat dit jaar 40 procent aan aandeelhouderswaarde verloor, verwacht over 2010 een resultaatverbetering van 43 miljoen dollar. Tyson Foods won 6,4 procent.

De Franse zuivelaar Bongrain verloor in de afgelopen week ruim 4 procent, nadat het bedrijf bekendmaakte dat de winst over 2008 77 procent is gedaald. Het bedrijf leed vooral onder hoge melkprijzen. Hoewel deze prijzen flink gedaald zijn, hebben investeerders nog weinig vertrouwen vanwege de verminderende consumptie van met name dure zuivelproducten. Het bedrijf zelf rekent niet op winstgroei en heeft aangekondigd investeringen niet te verhogen. De koers van concurrenten als Danone en Nestlé werden door Bongrain deels meegesleept, evenals het Ierse zuivelconcern Kerry Group.

Syngenta, dat gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden produceert, verloor op weekbasis 8,4 procent. Investeerders reageerden op nieuws van het Duitse K+S, ook een toeleverancier, dat qua omzet en winst minder had gepresteerd dan verwacht. Yara, dat net als K+S kunstmest maakt, verloor 4,9 procent.

Handelaren in granen en oliezaden zouden kunnen profiteren van hernieuwd vertrouwen in de Chinese economische groei. De vraag naar landbouwgrondstoffen zou daardoor volgens analisten kunnen toenemen. Het Amerikaanse agriconcern Bunge won deze week bijna 11 procent aan beurswaarde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.