Home

Achtergrond 267 x bekeken

'Helft minder nieuwe kassen'

Kassenbouwers verwachten dit jaar de helft minder nieuwe kassen te bouwen ten opzichte van 2008.

Dat blijkt uit reacties vanuit de sector. Aannemers schatten dat het nieuwbouwareaal uitkomt op 250 tot 300 hectare. De verwachtingen zijn nog minder rooskleurig dan de ramingen van vorig jaar. Toen leken de meeste kassenbouwers nog uit te gaan van een daling van 30 procent. Vorig jaar werd ongeveer 500 hectare nieuwbouw geplaatst.

De vraag naar nieuwe kassen is sinds de kredietcrisis drastisch teruggelopen. Banken zijn terughoudend bij het financieren van nieuwbouw. Bovendien remmen tegenvallende opbrengstprijzen de investeringsbereidheid bij tuinders. Gevolg is dat kassenbouwers weinig tot geen nieuwe opdrachten hebben. Zo signaleert Michel Winkel van Verbakel-Bomkas uit De Lier dat onder collega-het kassenbouwers aanzienlijk minder orders verwerken dan vorig jaar. 'Ik hoor klaagberichten van collega’s die niks verkocht krijgen. Bij ons valt het nog mee omdat we opdrachten van vorig jaar hebben en de focus naar het buitenland hebben verlegd. Onze omzet is stabiel, maar investeringen stellen we uit.'

Het bedrijf Maurice Kassenbouw uit Horst heeft van mei tot september opdrachten, maar daarna is het rustig. 'We voeren nu vooral plannen uit die voor de crisis zijn gemaakt', aldus Walter Buth namens Maurice Kassenbouw. De concurrentie is hevig. Prijzen zijn gedaald met 15 procent, maar volgens de kassenbouwers zijn deze maar voor een klein deel toe te schrijven aan marktmechanismen. De gedaalde grondstofprijzen zijn de voornaamste oorzaak van de gedaalde prijzen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.