Home

Achtergrond 201 x bekeken 2 reacties

Heb uw klant lief, los conflicten stilletjes op

Als de land- en tuinbouw een zondebok nodig heeft om zijn eigen onmacht te verbloemen, dan is dat zeer te betreuren. Dat stelt het CBL in een pleidooi tot samenwerking in de keten.

Boeren en tuinders van Nederland, verenigt u en werk samen in de keten. Dit is geen oproep tot ongeoorloofde machtsconcentratie of monopoliegedrag maar een poging tot betere sociale omgangsvormen in de voedselketen. Het lijkt de laatste tijd volstrekt legitiem gevonden te worden dat boeren en tuinders hard afgeven op de supermarktbranche. De prijzen zijn te hoog (tuinbouw) of te laag (varkens), er worden te hoge (binnenland) of te lage (buitenland) eisen gesteld aan de productie en zo zijn er nog wel meer voorbeelden.

Met name de voormannen in de agrarische sector beschuldigen supermarkten te pas en te onpas van wangedrag. Wij vinden het
onbegrijpelijk dat producenten zo te keer gaan tegen degenen die hun producten aan de man brengen. Er is geen enkele andere branche waar zo openlijk de klant negatief wordt benaderd als in de voedselketen. Terwijl in vele branches sprake is van voldoende productie, veel concurrentie, open communicatie en passie voor het product.

Waarom moet het dan in de voedselketen steeds weer leiden tot openlijke beschuldigingen richting de retail? Als je als sector een zondebok nodig hebt om je eigen onmacht te verbloemen, dan is dat zeer te betreuren. De verhoudingen worden er namelijk dan niet beter op, terwijl alle partijen in de keten hebben elkaar hard nodig hebben. Met als reëel gevaar dat deze stemmingmakerij overslaat naar andere delen van de maatschappij en het daar een eigen leven gaat leiden.

Denk aan de discussie van Varkens in Nood die tegen lage prijzen is of Milieudefensie die zegt op te komen voor kleinschalige familiebedrijven. Ook met de ogenschijnlijke steun in Brussel en Den Haag in de discussie over marges in de keten is het oppassen geblazen. Voor je het weet staan de directe en indirecte landbouwsubsidies en de grootschaligheid van de industrie echt ter discussie. Luister naar de consument en de maatschappij, werk samen in de keten om de beste producten aan de consument te bieden en los conflicten achter de schermen op.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Blijkbaar wordt het Janssen te heet onder de voeten nu het Europees Parlement oproept de marge's in de keten openbaar te maken richting consument.
  Dit artikel getuigt meer van onmacht bij de retail dan bij de voormannen van de landbouwsectoren. De pijlen zijn kennelijk op het juist doel gericht. By the way; wie is de auteur?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Inderdaad melkveehouder, zal mij benieuwen wanneer ze het uitknijpen van de landbouw eindelijk strafbaar gaan stellen in Europa, volgens mij komt die dag steeds dichterbij. Dan wordt het bijltjes dag voor Marc Janssen (de Mohammed Al-Sahhaf) van het CBL

Of registreer je om te kunnen reageren.