Home

Achtergrond 188 x bekeken

'Grotere melkveehouders komen sterker uit crisis'

De grotere melkveebedrijven in Nederland hebben vertrouwen in de toekomst.

Dit blijkt uit een enquête gehouden tijdens de V.I.P. Dairy Congressen georganiseerd door Alta, For Farmers en ING. Zo’n 150 melkveehouders met een quotum van meer dan 1 miljoen kilo bezochten de congressen.De lage melkprijs blokkeert volgens 96 procent van de melkveehouders niet of nauwelijks de ontwikkeling van hun bedrijf. De ontwikkeling wordt hoogstens wat vertraagd. 83 procent van de veehouders denkt zelfs dat de huidige situatie in de sector hun bedrijf uiteindelijk sterker zal maken. Door de crisis zullen veel veehouders stoppen waardoor andere bedrijven sterker worden.

De kredietcrisis lijkt nog niet veel invloed te hebben op het verstrekken van leningen door banken. 72 procent van de veehouders geeft aan dat de bank ze niet tegenhoudt met de uitvoer van hun plannen. Van de veehouders geeft 78 procent aan grofweg of tot op de cent nauwkeurig de kostprijs per liter geproduceerde melk op zijn bedrijf te kennen. Wel is 61 procent van mening dat 80 procent van de melkveehouders zijn kritieke melkprijs voor het jaar 2009 niet kent. De kostprijs is voor 59 procent niet de leidraad voor de ontwikkeling van hun bedrijf. Zij geven aan zich te baseren om meerdere indicatoren. 30 procent geeft aan de kostprijs wel als leidraad te hanteren.

Opmerkelijk is ook dat 48 procent van de melkveehouders aangeeft in de nabije toekomst te willen investeren. 38 procent geeft aan momenteel met een hogere financiering per kilo melk te zitten door nieuwbouw, aankoop van grond en/of quotum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.