Home

Achtergrond 256 x bekeken

Groentesector steekt meer in reclame

De groente- en fruitsector stak met 13 miljoen euro in 2008 circa 45 procent meer geld in reclame-uitingen dan in 2007.

Dat blijkt uit tellingen van het bureau Nielsen Media. De sector blijft in vergelijking met de zuivel nog wel achter bij deze vorm van consumentenbenadering.

Ook in het vierde kwartaal van 2008 lagen de bestedingen duidelijk hoger dan in 2007. De tegenvallende economische ontwikkeling lijkt geen invloed te hebben op het commerciële beleid van AGF-verwerkers en afzetpartijen.

Een groep Nieuw-Zeelandse telers blijkt de grootste investeerder te zijn op de Nederlandse markt. Zespri, dat de marketing verzorgt voor 700 Nieuw-Zeelandse kiwitelers, stak in 2008 circa 3,3 miljoen euro in reclame op de Nederlandse markt. In 2008 was dat nog 1,9 miljoen. Deze marketingorganisatie verslaat daarmee partijen als Neerlands Glorie (onder andere Hak) en Bonduelle. Deze partijen gaven in 2008 circa 3 miljoen euro uit.

Volgens koepelorganisatie AGF Detailhandel Nederland is Zespri een zeer actieve partij op de Nederlandse detailhandel. Naast reclame steekt de telersorganisatie veel geld in acties bij groentespeciaalzaken en in supermarkten.

Consumentenreclame

Opvallend is dat Nederlandse telersorganisatie nauwelijks geld steken in consumentenreclame. The Greenery richt zich niet direct tot de consument, omdat het geen consumentenmerk heeft. Neerlands Glorie, Bonduelle, Del Monte en Chiquita zijn particuliere bedrijven en voeren de lijst aan. Via AGF Promotie Nederland steken telers een ton in consumentenreclame.

Opvallend is verder de daling van de promotiegelden van Pink Lady appelen in Nederland. In 2007 staken telers van het exclusieve appelras meer dan een kwart miljoen euro uit aan promotie op de Nederlandse markt. Dat is dit jaar fors lager.

Verder valt de daling op bij partijen in de eerlijke handel (Fairtrade). Max Havelaar en AgroFair gaven in 2006 nog meer dan 6 ton uit aan consumentenreclame. Dat is in 2008 gedecimeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.