Home

Achtergrond 217 x bekeken

Groen licht voor scherpe controle plantaardige import

Vertegenwoordigers van de lidstaten hebben ingestemd met een verscherpte controle op de import van plantaardig voedsel en veevoer in de EU.

De Europese Commissie had voorgesteld de eisen aan de import aan te trekken, op grond van de herhaaldelijke vondst van verboden stoffen in bepaalde producten uit derde landen. Deze producten staan nu op een zwarte lijst en moeten aan extra controles worden onderworpen.

In de praktijk betekent dit een '100 procent-inspectie', zowel van documenten als van de lading zelf, alsmede een laboratoriumanalyse; de frequentie van de controles hangt af van het risico. Op de zwarte lijst staan onder andere noten uit Zuid-Amerika en specerijen en basmati rijst uit India, die aflatoxinen kunnen bevatten; pepers uit allerlei landen met de kleurstof Soedan-rood; en fruit en groente uit de Dominicaanse Republiek en Turkije, vanwege resten van bestrijdingsmiddelen.

Het Europees Parlement moet nog wel instemmen met het voorstel, dat naar verwachting begin 2010 kan ingaan. De zwarte lijst kan in de loop der tijd worden aangepast.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.