Home

Achtergrond 201 x bekeken

Fokken op betere samenstelling vetzuren in melk

Het is mogelijk koeien te fokken of te selecteren die melk produceren met een verbeterde vetzuursamenstelling, of die melk producerenwaar efficiënter kaas van kan worden gemaakt.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Jeroen Heck aan de Wageningen Universiteit. Tussen koeien bestaat een zeer grote variatie wat betreft de eiwit- en vetzuursamenstelling in de melk. Die variatie wordt veroorzaakt door een groot aantal verschillende factoren, waaronder de genetische achtergrond (DNA) van de koeien.

Een gedeelte van de genetische verschillen kan verklaard worden door een beperkt aantal kleine aanpassingen in een aantal genen, aldus Heck. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Milk Genomics Initiatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.