Home

Achtergrond 211 x bekeken

Eiwitgrondstoffen fors in prijs gestegen

Eiwithoudende grondstoffen zijn de afgelopen periode fors in prijs gestegen.

Dat blijkt uit de grondstofprijzen van januari die het landbouweconomisch instituut LEI heeft gepubliceerd. Behalve sojaproducten en andere eiwitrijke plantaardige producten zijn ook de granen in januari in prijs gestegen. Onder invloed van de nieuwste oogstprognoses voor graan is die laatste tendens inmiddels weer gekeerd.

De oogstprognoses op basis van de ingezaaide arealen lijken er op te wijzen dat ook dit jaar weer een goede graanoogst kan worden verwacht. Deze verwachting vertaalt zich op de markten onmiddellijk in lagere graanprijzen. De prijzen van soja zijn vooral gestegen onder invloed van de Zuid Amerikaanse oogstverwachting. Die zou wel eens 10 miljoen ton lager uit kunnen pakken. Het gevolg is dan dat de prijs gaat stijgen.

Mengvoerprijs

Ook van invloed is de Noord-Amerikaanse soja-oogst. Eind van deze maand worden de eerste gegevens bekend van wat er te verwachten is van de Noord-Amerikaanse soja-oogst. Dan worden de inzaaigegevens van soja in dit gebied bekend. Jannes Doppenberg van Schothorst Feed Research in Lelystad wijst voor wat betreft de grondstoffen ook nog op de ontwikkeling van de bio-energiemarkt in de Verenigde Staten. De verwachting is dat er dit jaar minder mais wordt verwerkt tot bio-ethanol.

Hoe de mengvoerprijzen voor de veehouders zich nu zullen gaan ontwikkelen blijft moeilijk te voorspellen. De verwachting is dat de eiwitgrondstoffen toch relatief duur blijven. Volgens de LEI-gegevens is de mengvoerprijs ook in februari verder gedaald. Toch zijn er signalen dat een enkele fabriek de prijzen in opwaartse richting heeft bijgesteld.

Doppenberg wijst op de inkooppolitiek van de mengvoerbedrijven. Hebben ze op het juiste moment grondstoffen aangekocht of pakt dat minder gunstig uit. Doppenberg verwacht wel dat de grondstoffenmarkt wat stabieler zal zijn dan de afgelopen anderhalf jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.