Home

Achtergrond 262 x bekeken 2 reacties

Eisen voetzoollaesies nog niet in 2010

Het koppelen van de mate van voetzoolaandoeningen aan de bezettingsgraad van vleeskuikens valt niet gelijk met de invoering van de welzijnsrichtlijn.

Gerda Verburg stelt aan de Tweede Kamer voor om in 2010 te beginnen met de monitoring van voetzoollaesies en hier later normen aan te koppelen.

In juli 2010 wordt de nieuwe welzijnsrichtlijn in de Europese Unie ingevoerd. Hierbij geldt een maximale bezettingsgraad van 42 kilo per vierkante meter voor bedrijven die aan strenge uitvalscriteria voldoen. Het ministerie van LNV wil hier een extra criterium voor voetzoollaesies aan koppelen die in eerste instantie tegelijk met de invoering van de richtlijn ingesteld zou worden.

De minister stelt nu voor om bedrijven die aan de uitvalseisen voldoen vanaf 2010 te laten werken met een bezetting van 42 kilo en de voetzolen te monitoren aan de slachtlijn. Daaruit volgt in een later stadium een norm die als aanvullende eis wordt gesteld.

Problematische regeling

De sector blijft echter sceptisch. "Het is wat opgeschoven in de tijd, dat is positief", vindt productschapsmedewerker Henk Hulsbergen. De regeling blijft echter problematisch volgens hem. "Het is toch al moeilijk om aan de uitvalscriteria te voldoen en het is afwachten wat de eisen voor voetzoollaesies worden. De monitoring kan een probleem vormen want slachterijen voelen er weinig voor om dat aan de
slachtlijn te laten doen. Het kan voor concurrentie zorgen als er bij de ene slachterij meer laesies gevonden worden dan bij de de andere."

Bovendien is het tijdspad krap. De minister stelt het plan als een algemene maatregel van bestuur (AMvB) voor aan de Tweede Kamer. Nadat de regelgeving is goedgekeurd kan de AID beginnen met de monitoring die verplicht is voor alle bedrijven die de hoogste bezetting willen hanteren. "Als de kamer vindt dat er toch een wet opgesteld moet worden dan lukt die monitoring sowieso niet voor juli 2010. Dat betekent dat bij ingang van de richtlijn het maximum voor iedereen 39 kilo is tot de AID langs is geweest."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kippenboer

  Waarom hanteren we de voetzoolscore? Belgie bijvoorbeeld gaat het sowieso niet doen. Nederland wil weer eens het braafste jongetje van de klas zijn dankzij onze links georienteerde ambtenaren op LNV. Mijn concurrentiepositie wordt daardoor wederom aangetast naast alle onzinnnige maatregelen die al meer in Den Haag verzonnen zijn.

 • no-profile-image

  Vleeskuikenhouder

  Hier is uit onderzoek gebleken dat de samenstelling van het rantsoen van grote invloed is op voetzoollaesies .
  O.A. mais gluten meel in het rantsoen zou voetzoollaesies verminderen.
  Een nadeel is de verkleuring van de huid en het borstvlees.
  Hiernaar moet nog nader onderzoek gedaan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.