Home

Achtergrond 196 x bekeken

Eindelijk Europees akkoord over laag btw-tarief

De Ecofin-Raad heeft op 10 maart 2009 een akkoord bereikt over toepassing van het lage btw-tarief op arbeidsintensieve diensten en goederen.

Dat is voor de agrarische sector van groot belang omdat de meeste ondernemers in deze sector de hen in rekening gebrachte omzetbelasting niet kunnen verrekenen.

Europa
Van alle belastingen kent de omzetbelasting (BTW) verreweg de meeste invloed van de EG. Kan bij de inkomsten-, loon- of vennootschapsbelasting Den Haag nog redelijk zelfstandig bepalen wat er moet gebeuren, bij de omzetbelasting is voor bijna alles voorafgaande toestemming uit Brussel nodig. Dat is overigens in de agrarische sector geen onbekend iets! Zo is toestemming nodig om bepaalde goederen en diensten niet langer onder het algemene tarief (19%) te laten vallen maar onder het verlaagde tarief van 6%.

Nederland had samen met enkele andere lidstaten in 2000 al toestemming gekregen om het verlaagde tarief toe te passen voor diensten zoals het herstellen van fietsen, schoenen en kleding, kappersdiensten en het schilderen en stukadoren van woningen ouder dan 15 jaar. De reden daarvoor was dat dit in de eerste plaats goed zou zijn voor de werkgelegenheid en in de tweede plaats goed voor het milieu! De toestemming was echter verleend op basis van een tijdelijke regeling. Op 1 januari 2010 liep het experiment af, en daarom is het plezierig dat er nu een nieuwe regeling is.

Ecofin-akkoord
In het nu tussen de lidstaten afgesloten akkoord is de eis dat woningen tenminste 15 jaar oud dienen te zijn voor toepassing van het verlaagde tarief op de genoemde diensten komen te vervallen. Verder vallen nu ook reparatiediensten aan woningen onder het lage tarief. Dat geldt echter weer niet voor de gebruikte materialen, tenminste indien de kosten daarvan substantieel zijn.

Er bestaat voor de lidstaten geen verplichting om het verlaagde tarief toe te passen, maar gelet op het feit dat Nederland hiervan altijd een groot voorstander is geweest zal dat geen problemen opleveren.

Nieuw akkoord
Op 10 maart 2009 heeft de Ecofin-Raad – na lange onderhandelingen - een akkoord bereikt over de goederen en diensten die onder het verlaagde tarief gebracht mogen (niet: moeten!) gaan worden. Het betreft;

1. (kleine) reparaties van fietsen, schoenen, lederwaren, kleding en huishoudtextiel;
2. diensten van schoonmakers en glazenwassers aan woningen;
3. thuiszorg;
4. kappersdiensten;
5. hersteldiensten en renovatie van particuliere woningen;
6. restaurantdiensten;
7. boeken, met inbegrip van digitale gegevensdragers.

Belang voor de sector
Het zal duidelijk zijn dat met name punt 5 voor de agro-sector van belang is. Voor boerderijen en aangehorigheden die tot het privé-vermogen worden gerekend zal de nieuwe regeling toepassing zonder meer toepassing kunnen vinden. Voor woningen die tot het ondernemingsvermogen behoren (een belangrijke minderheid overigens) zal even op meer duidelijkheid gewacht moeten worden. Is een woning voor de ondernemer die met zijn of haar gezin ook een particuliere woning als die woning tot het ondernemingsvermogen voor de inkomstenbelasting gerekend moet worden of niet?

Met andere woorden: is de fiscale status van een pand van belang of het gebruik wat er van die woning wordt gemaakt. Het is te hopen dat die vraag de komende maanden beantwoord zal worden. De agrarisch ondernemer die – zoals steeds meer van zijn collega’s dat doen – opteert voor toepassing van de omzetbelasting heeft van dit probleem geen last.

Zie ook: Staatssecretaris De Jager bereikt btw-akkoord

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.