Home

Achtergrond 163 x bekeken

Eiffeltorenbruin

De Eiffeltoren in Parijs krijgt een nieuwe kleur: eiffeltorenbruin. Vijfentwintig hoogtevreesvrije schilders zijn bezig het metalen bouwwerk aan de Seine in de lak te zetten.

Het 250.000 vierkante meter oppervlakte wordt met kwasten opgefrist met een cappuccino-achtige kleur. Het spuiten van de lak gaat niet, omdat er teveel naast zou gaan.

Op het 300 meter hoge bouwwerk uit 1889 zitten al achttien lagen verf. Oorspronkelijk was de toren 'Venetiaans Rood'. Nog voor de constructie van het bouwwerk kregen de losse onderdelen die kleur. De Eiffeltoren werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1900 en draagt de naam van de Franse architect Gustave Eiffel. Nog voor de opening klommen schilders naar boven om het gebouw een gele kleur te geven. Om de toren nog groter te laten lijken werd van donker naar licht gewerkt. De voet werd oranjegeel en de top lichtgeel.

Eiffel hamerde er in zijn gebruiksaanwijzing voor de toren op, dat er geregeld moet worden geverfd om roest tegen te gaan. Technici hebben uitgerekend dat dat om de zeven jaar moet gebeuren. Oorspronkelijk zou het bouwwerk na twintig jaar afgebroken worden, maar vanwege commerciële doeleinden bleef het niet meer weg te denken monument staan.

Vorig jaar beklommen bijna 7 miljoen mensen de Eiffeltoren, van wie driekwart uit het buitenland. Tijdens de verfbeurt blijft de toren open voor publiek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.