Home

Achtergrond 259 x bekeken

Eerste vroege aardappelen de grond in voor oogst in mei

Kees Lindhout (links) poot als een van de eerste akkerbouwers vroege aardappelen op het Zeeuwse schiereiland Tholen.

”Het valt niet tegen”, zegt Lindhout. De eerste 6 hectare zit erin. Dat komt in de loop van de week onder plastic. ”Op het tweede perceel moesten we stoppen. Het werd te nat.” Lindhout en zijn zoon Marcel hebben 20 hectare aardappelen. ”In mei hopen we de eerste hectares te rooien.”
Vorig jaar ging de eerste teler op 9 februari al aan de slag, weet David Hage, directeur van de aardappelveiling in Sint Annaland. Door de koude en natte winter was dat dit jaar niet mogelijk. ”Maar op zich is het nog ruimschoots op tijd. De omstandigheden in het groeiseizoen zelf zijn veel belangrijker dan het pootmoment. Misschien volgen er deze week meer als het weer goed blijft.” Foto Anton Dingemanse

Roodbonte koeien domineerden de drukbezochte Groninger Rundveeshow van afgelopen zaterdag. Mariahoeve Ida 26 van de maatschap Hartjes-Verwaaijen uit Appingedam won de prijs voor de beste koe van de dag. Bij de oudere dieren domineerde de maatschap Mulder-Ketelaar uit Bedum. Hier een bedrijfsgroep met zwartbonte koeien van de maatschap in manege Bedum. Foto Jan Bouwman

Echt voorjaarsachtig is het nog niet, maar ook een flauw zonnetje op een mistige morgen is prima voor deze lammeren en hun moeders. Op een polderdijk in de buurt van het Friese Peperga genieten ze van hun eerste stappen buiten. Wel blijven ze nog dicht bij elkaar en bij het hek, wachtend op een portie extra voer die de schapenhouder hen dagelijks komt brengen. Foto Lenus van der Broek

Duizenden Spaanse telers protesteerden zaterdag in Almería tegen tomatenimport uit Marokko. De telers vrezen dat tomatenteelt in productiegebieden als Murcia, Canarische eilanden en Andalusië niet rendabel wordt. Zij vragen de Spaanse overheid zich hard te maken voor de sector. De demonstratie liep uit op een handgemeen tussen telers en politie. Volgens de organisatoren kwamen vijfduizend demonstranten opdagen. De politie spreekt over maximaal duizend betogers. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.