Home

Achtergrond 485 x bekeken

EU verlaagt prognose graanoogst

De Europese Commissie heeft de oogstprognose voor graan met ruim 3 miljoen ton verlaagd ten opzichte van de prognose van februari.

De Commissie gaat er nu vanuit dat de lidstaten dit jaar 290 miljoen ton graan oogsten. Dat is bijna 25 miljoen ton minder dan de 315 miljoen ton die vorig jaar van de akkers is gehaald. De Commissie heeft de prognose verlaagd omdat het graanareaal krimpt van 60,5 miljoen hectare vorig jaar naar 59,1 miljoen hectare dit jaar.

In hoeverre de nieuwe prognoses de prijzen beïnvloeden is niet te zeggen zo vroeg in het seizoen. Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw spelen ook andere zaken een rol. “Als president Obama van de VS de bijmengverplichting handen en voeten gaat geven, kan dat de maisprijs beïnvloeden.

Dat geldt ook voor het besluit van de EU dat in 2020 minimaal 10 procent biobrandstoffen moet worden toegevoegd aan fossiele brandstoffen. Zo wordt een fabriek in het Verenigd Koninkrijk gebouwd waar jaarlijks 400.000 hectoliter bio-ethanol wordt geproduceerd. Daar heb je 1 miljoen ton graan voor nodig.”

Of registreer je om te kunnen reageren.