Home

Achtergrond 301 x bekeken 22 reacties

EU stelt eisen aan verkoop fabrieken FrieslandCampina

FrieslandCampina moet de fabrieken in Nijkerk en Bleskensgraaf in levensvatbare toestand van de hand doen en garanderen dat ze daarna niet direct omvallen.

De coöperatie moet desnoods fors investeren in de fabrieken. Dit blijkt uit informatie van de Europese Commissie op vragen van deze krant. Voor FrieslandCampina is duidelijk niet de kous af met een simpele verkoop.

De Europese Commissie stelt dwingende eisen dat niet alleen de fabriek voor dagverse zuivel in Nijkerk in gezonde staat wordt overgedragen aan een concurrent, ook de kaasfabriek in Bleskensgraaf moet zelfstandig verder kunnen. Gezien de huidige zuivelmarkt lijkt dat voor de fabriek in Bleskensgraaf geen sinecure. Een ’bruidsschat’ van FrieslandCampina is dan erg belangrijk.

Eerst krijgt FrieslandCampina zelf de kans om de twee fabrieken te verkopen aan een geïnteresseerde partij. Lukt dat niet, dan zal de door de Europese Commissie aangestelde toezichthouder AlixPartners de verkoop overnemen. Daarbij geldt dan geen minimum-verkoopprijs. Om te controleren of alles wel volgens de afspraken toegaat, heeft AlixPartners onbeperkt toegang tot de panden van FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman

  Wat een onzinnige voorwaarde bij deze deal, hierdoor worden de mogelijke voordelen van de fusie voor een groot deel teniet gedaan.

  Herman, Diepenheim.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De Eu gaat steeds meer op de stoel van de ondernemer zitten, bah wat een walgelijke instelling is dat toch

 • no-profile-image

  A.G.

  Erg opvallend dat dit alleen in de zuivelwereld aan de orde is en niet bij bijv. ABN Amro, Essent! Het blijkt dat de melkprijs laag moet blijven...........

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Ik stel voor dat AH nu ook zijn winkels op de meest strategische plaatsen van de hand moet doen

 • no-profile-image

  bram

  Bij mij in de buurt zie ik steeds meer winkels met blauwe gevels verschijnen tenkoste van andere ketens. Steeds minder keuze dus voor de consument. Hier wordt echter geen strobreed in de weg gelegd. Hetzelfde geldt voor een aantal andere overnames. Muggenziften en zogenaamde concurrentiebescherming laten we schijnbaar alleen maar gelden voor de zuivelindustrie

 • no-profile-image

  Jan

  Waarom hebben ze de fusie niet afgeblazen??? Ze hadden ook wel op een andere manier kunnen samenwerken. Ik vraag me wel af hoe lang we nog in de "goede bedoelingen" van deze mensen blijven geloven.

 • no-profile-image

  limburger

  Ongelofelijk, iets wat je als cooperatie hebt opgebouwd moet je van de hand doen. Wij melkveehouders worden weer de dupe,... nog een lagere melkprijs.
  Hopenlijk snapt de "concurent" dat de kracht van FrieslandCampina kan bijdragen aan een hogere melkprijs.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Zijn de DDB/NMV nog in de markt om deze beide fabrieken te kopen? Je hoort op dit moment weinig van die schreewers.

 • no-profile-image

  geloven?

  Ach, bij coberco hielden ze ons ook steeds een worst voor die je nooit kreeg, zo zal dat ook wel blijven in de toekomst. wij boeren zijn te goedgelovig!!!

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Deze voorwaarden zijn een veraad aan de melkveehouders die cooperatief een relevante marktpartij willen zijn. stel de inkoop combinaties krijgen dergelijke voorwaarden opgelegd. ik heb niks tegen een cartelambt of nma die zijn bedoeld voor bescherming van de burgers daar zijn wij ook bij. Dit is een duidelijk voorbeeld dat eerst de vriendjes van NEELIE en de rest kan stikken

 • no-profile-image

  lol

  Dit geeft dus ook al even een indicatie van hoe de melkprijs van FrieslandCampina er volgende maand uit gaat zien.....

 • no-profile-image

  gert

  geen eisen aan de verkoop aan essent en nuon,selectief beleid,zwabberbeleid van de EU

 • no-profile-image

  Bergop

  Als frieslandcampina ongeveer 9 miljard liter melk verwerkt op een totale wereldproductie van 600 miljard liter melk, hoe is het dan mogelijk dat door "concurentiebeding" ons in de maag is gesplitst door de EU dat deze twee fabrieken afgestoten moeten worden en dit terwijl de inkooporganisaties van de supermarkten aangeven dat ze de melkproducten van over de hele wereld naar hier kunnen laten overkomen als er wordt onderhandeld over hun inkoopprijs van onze producten.

 • no-profile-image

  Klaas

  De ledenraden van beide fabrieken waren volledig op de hoogte van de voorwaarden die aan de fusie waren verbonden, maar hebben toch bijna unaniem voor gestemd. Naar ik aanneem is dit item op de pas gehouden vergaderingen uitgebreid met de leden besproken. De reacties zijn nu mosterd na de maaltijd.

 • no-profile-image

  Bert

  Deze stasie praktijken passen niet echt bij een vvd er.

 • no-profile-image

  lid rfc

  De verkoop van deze fabrieken is een dael tussen de fusiepartijen en de E.M.A.
  Als de leden niet op de hoogte zijn gebracht over hoe de verkoop tot stand moet komen en tegen welke garanties, dan is er mogelijk sprake van misleiding en moet je bij het bestuur van de coop zijn om verhaal te halen. Het was mij in ieder geval niet bekend dat een extern buro toezicht zou gaan houden op de verkoop. Het zou toch te gek voor woorden zijn dat Arla zo de grootste speler in europa wordt in dagverse zuivel.

 • no-profile-image

  lid van

  Tsja alles is nu al zo'n beetje gezegd. Maar als Arla of een andere concurrent dus rustig gaat afwachten zorgt de 'toezichthouder' ervoor dat ze goedkoop een fabriek kunnen overnemen zonder minimumprijs... das een win-win situatie voor de concurrentie. We wachten het af..

 • no-profile-image

  HvP

  Jullie mannen in het zuiden hebben altijd gedacht dat de cooperaties wel voor jullie zouden zorgen. Hun vrouwen hebben altijd aangegeven dat melkveehouders zich zwak presenteren in vergaderingen. Zou dat ooit nog veranderen? Of blijven jullie meer geloven in Campina en ZLTO?

 • no-profile-image

  gert

  onzinnige eisen ,laat ze die eisen maar aan ing en fortis stellen

 • no-profile-image

  gert

  frieslandcampina is dus gedwongen om een nieuwe concurrent financieel te steunen,absurde hersenspinsels van neelie kroes,dit gaat de leveranciers van FC dik geld kosten,het ontbreekt ze in brussel aan een beetje gezond verstand,ze willen alleen maar bedrijven kapot maken

 • no-profile-image

  AG

  Vreemd dat veel Nederlandse kranten wel gewoon over kunnen gaan naar een grote media-tycoon, zonder verkoop van een onderdeel. Misschien is zo censuur gemakkelijker uit te voeren door de staat????

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wat een geklaag wat onterecht is!! De ledenraad en alle hogere bestuursorganen bij campina en ff zijn nagenoeg unaniem voor de fusie en die zullen de voorwaardes echt wel hebben geweten want anders zal de beer wel losbreken bij frieslandcampina, want dan zit er echt iets FOUT ! Gebeurd dat niet dan moet er ook niemand hier klagen want dan moet je klagen op je vergadering bij je coop. Allemaal succes.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.