Home

Achtergrond 266 x bekeken

EU oogst dit jaar minder graan

De EU oogst dit jaar 286,4 miljoen ton graan. Vorig jaar is 310,6 miljoen ton geoogst.

De oogst valt dit jaar 7,8 procent lager uit, volgens de laatste oogstraming van Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren. Het graanareaal krimpt volgens Coceral met 2,6 procent naar 58,5 miljoen hectare.

De Europese Commissie gaat in haar laatste oogstraming uit van een totale oogst van 290,1 miljoen ton graan. Het verschil ligt aan de wijze van berekenen, zegt Alex Blonk, vice-voorzitter van het Nederlands Comité van Graanhandelaren. "Coceral geeft op wat als verhandelbaar graan op de markt komt. Dat is exclusief het eigen verbruik van graan op de boerderij. Dat ligt naar schatting op 4 miljoen ton. De Commissie telt dat er wel bij."

Zomergerst

Vooral de productie van zomergerst, voornamlijk gebruikt voor brouwgerst, loopt volgens Coceral terug. Vorig jaar is van 8,9 miljoen hectare 34,9 miljoen ton zomergerst geoogst. Dit jaar daalt het areaal naar 7,5 miljoen hectare. Dat is volgens Coceral goed voor een opbrengst van 28,3 miljoen ton zomergerst. Dat is een productiedaling van 19,1 procent.

De oogst van zachte tarwe schat Coceral dit jaar op 128,3 miljoen ton. Dat is 9,0 procent minder dan de 140,1 miljoen ton die vorig jaar van de akkers is gehaald.

Blonk benadrukt dat het een prognose is. "Het is onmogelijk een wetenschappelijk onderbouwde berekening van de graanoogst te maken. We weten hoeveel wintergaan is geplombeerd, maar we weten nu nog niet hoeveel zaad er onverkocht in de schuur ligt. Ook is de hoeveelheid zaad voor zomergraan nog niet bekend. En het is nog onduidelijk hoeveel eigen zaaigraan boeren gebruiken. Om nog maar te zwijgen van hoe het groeiseizoen dit jaar gaat verlopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.