Home

Achtergrond 160 x bekeken

EU houdt deur voor Wit-Rusland langer open

Het visumverbod voor toppolitici van Wit-Rusland is maandag voor nog eens negen maanden opgeschort.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en zijn collega's van andere EU-landen hebben dat vandaag in Brussel besloten.
De EU wil het land op die manier aanmoedigen tot meer democratie en mensenrechten. Wit-Rusland (dat tussen Polen en Rusland ligt) is door de VS ooit de 'laatste dictatuur in Europa' genoemd.

"Het land heeft twee oppositiekranten toegestaan en een oppositiepartij'', noemde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) als voorbeelden. "Maar we zien nog geen structurele verbeteringen.''

De ministers van de EU-landen hebben echter nog niet besloten daadwerkelijk een uitnodiging te sturen aan de machtige Wit-Russische president Alexander Lukashenko voor EU-beraad met oostelijke buurlanden in mei in Praag. Daar verdeelt de EU honderden miljoenen euro's voor een betere relatie.

Verhagen opperde dat het wellicht een mogelijkheid is Wit-Rusland op een lager niveau aan het zogeheten Oostelijk partnerschap te laten deelnemen.

De minister zei zich bij EU-beraad hard gemaakt te hebben voor verlenging van andere sancties tegen Wit-Rusland. Dat betreft onder meer financiële sancties. Die zijn met een jaar verlengd wegens een gebrek aan structurele verbetering van de mensenrechten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.