Home

Achtergrond 165 x bekeken

'Duitse economie kan 7 procent krimpen in 2009'

De Duitse economie kan dit jaar met 6 tot 7 procent krimpen, zo maakte Commerzbank vandaag bekend.

Dat is een veel scherpere economische teruggang dan eerder werd voorzien door de op een na grootste bank van Duitsland. Commerzbank-hoofdeconoom Jörg Krämer ging eerder uit van een economische krimp met 3 tot 4 procent. Maar door de scherp afgenomen fabrieksorders en de sterk dalende industriële productie in Duitsland is hij nu een stuk pessimistischer geworden over de vooruitzichten voor de grootste economie van Europa in 2009. Krämer denkt echter wel dat de Duitse economie in 2010 weer bescheiden groei zal laten zien.

De Duitse overheid verwacht voor dit jaar een krimp van 2,25 procent, maar minister van Financiën Peer Steinbrück liet onlangs weten dat een grotere teruggang mogelijk is. Verder stelde Krämer de krimpverwachtingen voor de Amerikaanse economie en de economie van de eurozone verder naar beneden bij.

Ook het toonaangevende economische onderzoeksinstituut RWI uit Essen kwam maandag met een negatievere vooruitblik voor de Duitse economie. Het RWI rekent nu voor dit jaar op een krimp met 4,3 procent, van een in december voorspelde teruggang met 2 procent. In 2010 wordt door het RWI echter weer een groei verwacht van 0,5 procent.

Daarnaast denkt het RWI dat de werkloosheid in Duitsland flink zal gaan oplopen door de recessie. Het instituut vreest dat in oktober van dit jaar al de grens van vier miljoen werklozen wordt bereikt en dat eind 2010 bijna vijf miljoen mensen werkloos zullen zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.