Home

Achtergrond 164 x bekeken 1 reactie

Duits theater in Brussel

De Duitse landbouwminister Ilse Aigner heeft de Europese Commissie gevraagd de verruiming van het melkquotum met 1 procent per 1 april op te schorten.

Dat gaat niet door, heeft commissaris Mariann Fischer Boel direct laten weten.

Aigner wist allang dat zij een kansloze poging ondernam. Fischer Boels standpunt was duidelijk, en als lidstaat kon zij een dergelijke aanpassing van een EU-besluit nooit bewerkstelligen. Aigner weet heel goed dat dat alleen kan met unanimiteit van alle 27 lidstaten en dat zij nooit kan rekenen op die eenstemmigheid. Nederland is zeker tegen.

Het verzoek is dus voor de bühne, om landbouwministers in deelstaten tevreden te stellen en nog veel meer om de Duitse boeren te laten zien dat hun regering hun noodkreten wel oppikt. Er is nog een mogelijkheid van grote politieke slimheid. Op de EU-top van deze week liggen investeringsvoorstellen op tafel. De Duitsers zouden graag zien dat de beoogde 0,5 miljard voor het platteland in een melkfonds wordt gestopt. Het quotumtheater moet de noodzaak daarvan onderstrepen.

Voor boeren is het alleen maar goed dat dit gejojo in politiek quotumbeleid in de kiem is gesmoord. De markt is zo al onzeker genoeg. Daarnaast maakt die quotumbeperking niets uit: ook nu melkt de EU het quotum niet vol en is de melkprijs dramatisch laag.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    BART

    Jammer dat de onnozele nmv-ers het nog niet snappen. Zonder marktbescherming is quotering een last ipv lust.

Of registreer je om te kunnen reageren.