Home

Achtergrond 354 x bekeken

Duidelijker voedingsetiket uitgesteld

GroenLinks en PvdA zijn woest dat een EU-besluit over duidelijker voedingsetiketten met minstens een jaar wordt vertraagd.

"We moeten zo nog langer wachten om te zien of een pizza veel vet bevat of niet'', zegt Europarlementslid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vandaag. Ze verwijt SP en CDA "politieke laf- of luiheid''.

Voorstel van de Europese Commissie is dat op elke fles limonade, pot pindakaas of ander voedingsmiddel staat vermeld hoeveel vet, suiker, zout en calorieën erin zitten. Maar vooral Duitse en christendemocratische Europarlementsleden vrezen torenhoge kosten voor kleine en middelgrote fabrikanten. Zij hebben gezorgd voor uitstel van een stemming tot ver na de verkiezingen in juni, volgens sommigen om zo een verkiezigsnederlaag te voorkomen.

Jammer en onnodig'', zegt ook Dorette Corbey (PvdA). "Voordat het nieuwe Europarlement zich er dan in heeft verdiept, zijn we een jaar verder. Terwijl nu alles klaar ligt voor een stemming. Ondertussen gaan bedrijven verder met eigen systemen, zoals het 'ik kies bewust'-logo. Zo wordt het steeds moeilijker om het eens te worden.''

De SP zegt in een reactie dat het uitstel juist in het belang is van de consument. "Ik wacht nog liever even dan dat we nu overhaast onduidelijke etiketten verplichten'', zegt Europarlementariër Kartika Liotard. Op het voorstel zijn 1200 wijzigingsvoorstellen ingediend. "Daar moet je niet overhaast over besluiten. Straks snapt de consument er niets meer van''.

GroenLinks heeft onder meer voorgesteld om te hoge vetgehaltes met rood aan te duiden. PvdA'ster Corbey wil liever een systeem met sterren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.